Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Φέέέέτα.....


Εδώ και πολλά χρόνια, (σαράντα για την ακρίβεια) το απαραίτητο συνοδευτικό στο οικογενειακό μας τραπέζι ήταν και συνεχίζει να είναι η φέτα.
Μιλάω για το γνωστό λευκό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
Μιλάω για το τυρί που έφτιαχνε η μάνα μου, μετά από το άρμεγμα των λιγοστών προβάτων που είχαμε, και που το κρεμούσε σε τσαντίλες να στραγγίσει το τυρόγαλο.
Μιλάω γι' αυτό το τυρί που το ''πελεκούσαμε'' με τον αδερφό μου χλωρό ακόμα, πριν προλάβει να ''σφίξει''.
Διασαφηνίζω για πιο τυρί λέω γιατί η λεγόμενη φέτα που πωλείται σε super market κλπ, ουδεμία σχέση έχει....με την παλιά φέτα.
Αγοράζω καμιά φορά φέτα (όταν τελειώνει το ντενεκεδάκι του φίλου μου τσοπάνη) από το super market, ξέρετε, των γνωστών ΄΄οικογενειών'', και πριν προλάβω να την δοκιμάσω έχει μυρίσει.
Τι στο χαρτί την αφήνω, τι σε τυρόγαλο την βάζω, τρίτη μέρα στο ψυγείο δεν την βρίσκει.
Αν ακολουθήσω δε και την προτροπή του μουστακαλή της διαφήμισης, να την απολαύσω ''φέέέτα'' τότε από την σακούλα του super market θα βαδίσει για τα σκουπίδια.
Χημικός δεν είμαι, ούτε έχω εντρυφήσει σε θέματα διατροφής, όμως ύστερα και από διάφορα δημοσιεύματα όπως για το ούζο με αλκοόλη από το Πακιστάν κλπ, σιγουρεύω την σκέψη μου ότι όπου υπάρχει περιθώριο για απάτη, αυτή έχει γίνει.
Άλλη περίπτωση.
Μου φέρνει προχτές η πεθερά μου ένα βάζο μέλι.
Πάρε μου λέει να φας μέλι, γιατί αν περιμένουμε από το δικό σου σωθήκαμε.
Μπηχτή, αλλά κάνω το κορόιδο για τους αιώνιους λόγους.
Παίρνω λοιπόν το βάζο, κοιτάζω την ταμπέλα, ''Golden bee'' και με ψιλά γράμματα <<προιόν ζαχαροπλαστικής>>, σύνθεση: αμυλοσίροπο 80-90%, μέλι 10-20%, καραμελόχρωμα (άγνωστο πόσο).
Στην ταμπέλα, δύο λουλούδια και δεξιά αριστερά τα εξάγωνα της κερήθρας.
Αυτό το προϊόν ήταν στο ράφι του super market ανάμεσα σε άλλα μέλια, και σίγουρα επιλέχθηκε για την τιμή του.
Πόσος κόσμος όμως το επιλέγει νομίζοντας ότι αγοράζει μέλι. Βέβαια αυτός που το διαθέτει δεν φταίει, όμως φταίει αυτός που το τοποθετεί στο ράφι γιατί είναι παραπλάνηση.
Και κάτι τελευταίο.
Ίσως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης. Έχω διαβάσει σε μελισσοκομικά περιοδικά αρνητικά σχόλια, έχω διαβάσει στο διαδίκτυο θετικά σχόλια, μήπως πρέπει κάπου να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα;
Δεν θα είναι πολύς ο καιρός που το Ελληνικό μέλι ελαιοκράμβης θα κάνει την εμφάνισή του. Πρέπει να το δούμε επιστημονικά το θέμα, και να αποφασίσουμε αν το φυτό αυτό ενδείκνυται για την μελισσοκομία ή όχι.
Αν δημιουργηθεί στο κόσμο η εντύπωση ότι το μέλι από αυτό το φυτό δεν είναι και τόσο αθώο, τότε θα έχει αμφιβολία για όλα τα ανθόμελα μήπως και περιέχουν μέσα νέκταρ ελαιοκράμβης. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την μελισσοκομία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου