Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Τριφυλιακό λάδι


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ είναι οι παραγωγοί του μαυρολίσιου στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς η τιμή του έχει πάρει την κατηφόρα. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας», με έδρα τη Χώρα, από τα 2,60 που ήταν πέρυσι η τιμή εκκίνησης στον παραγωγό, φέτος έπεσε στα 2,30 ευρώ το κιλό.

Και μειωμένη παραγωγή
Και η παραγωγή, όμως, αναμένεται μειωμένη. «Δε θα είναι αυτό που περιμέναμε, είχαμε προβλήματα μάλλον στο “δέσιμο” το Μάιο. Η μαυρολιά γενικότερα είναι δέντρο που έχει πρόβλημα στο “δέσιμο”, δεν είναι σαν την κορωνέικη. Πιθανόν, να φταίνε και οι φτωχές λιπάνσεις. Λόγω της πτώσης των τιμών παραγωγού ανά κιλό ελαιολάδου, η ελαιοκαλλιέργεια είναι πλέον στα επίπεδα του κόστους. Όπως είναι φυσικό κι επόμενο, οι παραγωγοί είναι πια αναγκασμένοι να μετρούν τα πάντα. Η μικρή τιμή του λαδιού σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, ίσως τους οδήγησε στο να μη ρίξουν τις επαρκείς ποσότητες λιπάσματος, ώστε να λειτουργήσει το δέντρο».
Με δεδομένο ότι η περσινή δεν ήταν η καλή χρονιά, οι ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν ότι τα πράγματα φέτος θα πήγαιναν καλύτερα. Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του «Νηλέα», οι φετινές ποσότητες ενδέχεται να είναι μικρότερες ακόμη και από τις περσινές.

Φόβος για πτώση
κάτω από 2 ευρώ!

«Η τιμή του 2,30 είναι πολύ χαμηλή, αφού πέρυσι είχαμε τιμή εκκίνησης 2,60. Πολύ φοβόμαστε ότι φέτος ίσως δούμε και τιμές κάτω από 2 ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι δε θα ισχύσει κάτι τέτοιο και ότι δε θα επαληθευτούν οι φόβοι μας».
Ο «Νηλέας», εκτός από το μαυρολίσιο, το οποίο πωλείται χύμα στην Ιταλία (σε λίγο θα φύγουν τα πρώτα βυτία), έχει και λάδι από κορωνέικη ποικιλία, όπου ρίχνει και το μεγαλύτερο βάρος, μέσω της τυποποίησης, και για το οποίο έχει αποσπάσει κατά καιρούς σημαντικά βραβεία. Πρόβλεψη, πάντως, για την τιμή του κορωνέικου, ο κ. Κόκκινος δεν κάνει: «Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, αν δεν έχεις μια γενική εικόνα της ελαιοκαλλιέργειας σε όλο τον πλανήτη. Είναι πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, η Ισπανία έχει πολύ μεγάλη παραγωγή, ενώ πολλές χώρες έχουν μπει δυναμικά στην ελαιοκαλλιέργεια και παράγουν πλέον λάδι με τις γραμμικές φυτεύσεις, οπότε η ποσότητα αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς κάθε χρόνο. Το αναμέναμε, λοιπόν, ότι θα δεχθούμε πιέσεις. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλή ποιότητα στο κορωνέικο, ώστε να κρατηθούμε σε επίπεδα ικανοποιητικά. Δήλωση για τιμή δε διακινδυνεύω, άλλωστε είναι νωρίς ακόμη, το μάζεμα της κορωνέικης θα ξεκινήσει μετά τις 5 - 10 Νοεμβρίου».

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Λόγω της ημέρας



Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ξυπνά η μνήμη των παλαιότερων, και καλό είναι να ''ανοίγουν'' τα αυτιά των νεότερων για να ακούν τους ηρωισμούς Ελλήνων μιας άλλης εποχής.
Εποχής χωρίς κινητά, καγιέν, κότερα, ψευτομαγκιάς και ανόητης ''μόστρας'' του σήμερα.

Εμείς θα σταθούμε στην μνήμη της Τριφύλιας-Κυπαρίσσιας μάνας Ελένης Ιωαννίδου, και στο γράμμα της προς τον τότε πρόεδρο της κυβερνήσεως.
Η Ελένη Ιωαννίδου ήταν μάνα εννέα αγοριών εκ των οποίων οι πέντε το 1940 υπηρετούσαν στον Ελληνικό στρατό στο μέτωπο. Όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του γιού της Ευάγγελου, που έπεσε μαχόμενος στην περιοχή της Κλεισούρας, έγραψε αυτό το γράμμα.

Πρὸς τὸν Πρόεδρον τῆς Κυβερνήσεως
Κύριον Ἀλέξανδρον Κορυζήν

Ὁ υἱός μου, Εὐάγγελος Ἰ. Ἰωαννίδης, ἀπωλέσθη εἰς τὰς ἐπιχειρήσεις τῆς Κλεισούρας.
Παρήγγειλα εἰς τοὺς τέσσαρας ἤδη ὑπηρετοῦντας υἱούς μου: Χρῆστον, Κώσταν, Γεώργιον καὶ Νίκον Ἰ. Ἰωαννίδην, νὰ ἐκδικηθῶσιν τὸν θάνατον τοῦ ἀδελφοῦ των.

Κρατῶ εἰς ἐφεδρείαν ἄλλους τέσσαρας: Πάνον, Ἀθανάσιον, Γρηγόριον καὶ Μενέλαον Ἰ. Ἰωαννίδη, κλάσεων 1917 καὶ νεωτέρων.

Παρακαλῶ κληθῶσιν ὀνομαστικῶς καὶ οὗτοι, εἰς πάσαν περίπτωσιν ἀνάγκης τῆς Πατρίδος ἢ τυχὸν ἀπωλείας ἑτέρου τέκνου μου πρὸς ἐκδίκησιν ἐχθροῦ.
Γνωρίσατε Βασιλέα μας ὅτι ὕστατον ἐπιφώνημα θέλει εἶναι:
ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ

Ἑλένη Ἰωάννου Ἰωαννίδου
Κυπαρισσία, 2 Φεβρουαρίου 1941

Ξεχειμώνιασμα


Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκα τα μελισσάκια μου μετά από αρκετό καιρό.
Ευτυχώς έχω τον αδερφό μου επιβλέπων για τάισμα και γενική κατάσταση.
Τα τρία λοιπόν από τα πέντε ήταν ασφυκτικά γεμάτα πληθυσμό, με γόνους και γύρες αλλά χωρίς μέλι.
Έτσι, τους έβαλα από ένα πακετάκι τροφή.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι κουβαλούσαν γύρη ασταμάτητα και με πολύ όρεξη.
Εύχομαι καλό ξεχειμώνιασμα σε όλους.