Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

e-farmer Αγρότες με iphone


Οσοι είναι από την Καλαμάτα ξέρουν από καλό λάδι, σύμφωνα με την παλιά γνωστή διαφήμιση. Στις μέρες όμως, κάποιοι από αυτούς δεν αρκούνται σε αυτό και αποφάσισαν να μάθουν και από καλό... iphone. «Είμαι νέος παραγωγός, επομένως είμαι πολύ πιο εξοικειωμένος με τα smartphone και τις επιλογές τους παρά με την ίδια τη διαδικασία της ελαιοκαλλιέργειας», λέει ο 25χρονος παραγωγός κ. Κωνσταντίνος Σαμπαζιώτης, ένας από τους 35 ελαιοπαραγωγούς από τη Μεσσηνία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα e - farmer.
Ο κύριος Σαμπαζιώτης καταγραφεί στο i - phone του όλες τις ενέργειες που κάνει στα χωράφια του, όπως λίπανση, πότισμα και κλάδεμα και δέχεται mail με τις συμβουλές των γεωπόνων / administrator του προγράμματος. «Πρόκειται για εφαρμογή όπου οι παραγωγοί καταγράφουν τα πάντα όσον αφορά την παράγωγη τους. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων, η οποία έχει καταγεγραμμένα όλα τα αγροτεμάχια των παραγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο υπεύθυνος γεωπόνος τα αξιολογεί και τους συμβουλεύει ανάλογα» λέει ο κ. Κωνσταντίνος Λύρης, διευθυντής του τομέα πρωτογενούς παραγωγής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.
«Το εφαρμόζουμε πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο και σε λίγο καιρό θα έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα. Πάντως όσοι παραγωγοί το χρησιμοποιούν ως τώρα δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι. Βοηθάει και αυτούς να έρχονται τακτικά σε επαφή με τον γεωπόνο, αλλά και εμάς να έχουμε μια συνολική εικόνα της καλλιέργειας κάθε χρονιάς».
Προφανώς για να πετύχει μια τέτοια πρωτοβουλία χρειάζεται όσοι συμμετέχουν να μην αντιμετωπίζουν την τεχνολογία και τα smartphones σαν κάτι το εξωτικό. Οι αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, γνώριζαν ήδη την Πιστοποιημένη Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιέργειας Ελιάς, που περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη καταγραφή των καλλιεργητικών φροντίδων.
«Μόνο που φυσικά πριν το e - farmer αρκούνταν στο γνωστό... τεφτέρι του ελαιπαραγώγού» λέει ο κ. Λύρης. «Αν υπάρχει κάτι που δεν αρέσει στους παραγωγούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι να ενημερώνουν σχολαστικά το τεφτέρι τους. Οσοι ήταν ήδη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είδαν τη δουλειά τους να γίνεται ευκολότερη» συμπληρώνει.
«Η αμεσότητα της επικοινωνίας είναι πολύ μεγάλο συν αλλά δεν είναι το μοναδικό. Μέσα από το e - farmer, μπορώ να έχω γρήγορα και ακριβή στοιχεία για όλη την πορεία της συγκομιδής μου χωρίς να βασίζομαι στην μνήμη μου ή στα παλιά κιτάπια» σχολιάζει ο κ. Σαμπαζιώτης.
Φυσικά η ελαιοκαλλιέργεια δεν είναι ο μόνος τομέας όπου η τεχνολογίες μπορούν να λύσουν τα χέρια των καλλιεργητών που είναι διατεθειμένοι να την χρησιμοποιήσουν. «Μέσα στους στόχους μας είναι κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε μια παρόμοια εφαρμογή για τη μετεωρολογία. Ο γεωπόνος δεν πρέπει να αρκείται στο συμβουλευτικό του ρόλο αλλά όπου γίνεται να δρα και προληπτικά. Φανταστείτε να υπάρχει η δυνατότητα οι καλλιεργητές να ενημερώνονται άμεσα για ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η χαλαζόπτωση» καταλήγει ο κ. Λύρης.

tovima.gr

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ο αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τα προβλήματα των αγροτών



ΠΡΟΣ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τον Κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Τους κ. Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου
Τα μέλη του περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Τους κ.κ. βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Εμείς οι πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις .........

τούτης της πατρίδας (χωρίς να θεωρούμε ότι είμαστε οι μόνοι), βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν την συνάντηση προσπαθώντας να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα - των αγροτών.

Στην προσπάθεια μας αυτή θα μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας και ταυτόχρονα με την γλώσσα της καρδιάς.
Σας τονίζουμε ότι το επάγγελμα του Έλληνα αγρότη είναι στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα μας. Εάν δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες της πατρίδας μας, θα γίνουμε σκλάβοι.

Με τις υπάρχουσες πολιτικές που εφαρμόζονται στον αγροτικό τομέα τα τελευταία 30 χρόνια είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το ισοζύγιο εμπορικών αγροτικών συναλλαγών είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ!!!!
Και κατα συνέπεια το εόδημα του Έλληνα αγρότη να μειώνεται τάχιστα.

Προερχόμαστε από τα Φιλιατρά, μια περιοχή της Πελοποννήσου με δυναμικές καλλιέργειες και πλήρως ταυτισμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας - τεχνογνωσίας στην παραγωγή (κηπευτικά Θερμοκηπίου και υπαίθρου - ελιές - αμπέλια - σταφίδα - κρηνοτροφία - μελισοκομία).

Είναι γνωστό σε όλους ότι το εισόδημα μας είναι μειωμένο και οι λόγοι είναι οι παρακάτω:
1.) Κόστος παραγωγής: Αυξάνεται συνέχεια εις βάρος μας.
2.) Έλλειψη προώθησης
3.) Ελληνοποιήσεις ομοειδών προϊόντων χωρίς πιστοποιητικό και υγειονομικό έλεγχο.
4.) Έλλειψη τοπικών προϊόντων στα ράφια
5.) Σύνδεση των επιδότήσεων με την παραγωγή για να μην ερημώσει η ύπαιθρος.
6.) Παντελής έλλειψη ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη γύρω απο τα πιστοποιημένα και βιολογικά προϊόντα (με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των προσπαθειών μας).
7.) Υπενθυμίζουμε δε ότι το άνοιγμα των τιμών αναμεσα σε παραγωγό και ράφι είναι η καλύτερη των περιπτώσεων από 1:5 έως 1:9 με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην διάθεση των προϊόντων εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.
8.) Το βασικότερο όλων νομίζουμε ότι είναι το τιμολόγιο πώλησης.
Εδώ λέμε καθαρά και ξάστερα ότι πρέπει να έχει άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής. Σήμερα είναι πολυ κάτω του κόστους.
9.) Προβληματική κατάσταση εμπορίας. Υποφέρουμε απο τα κανόνια της αγοράς χάνοντας τον μόχθο και τον ιδρώτα μας. Ενα τουλάχιστον αξιόπιστο κράτος οφείλει να φροντίσει για την εξαφάνιση αυτών των φαινομένων.
10.) Γνωρίζουμε ότι για να υπάρξουμε παραγωγικά στα χωράφια μας θέλουμε ενα οικοσύστημα σε ισορροπία με ότι σημαίνει αυτό.
και συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση να μην είναι εθιμοτυπική και επικοινωνιακή αλλα γόνιμη και να έχει συνέχεια.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος
Γιώργος Αλεξανδρόπουλος

Ο Γραμματέας
Γριβοκωστόπουλος Γιάννης

Αγροτικός σύλλογος Φιλιατρών

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Κινητός πάτος με σίτα



Είχα σκεφτεί να φτιάξω και έναν κινητό πάτο με σίτα, για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και να δω αν αξίζει τον κόπο.
Πρώτα όμως θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πολύ καλή ιδέα που μου έδωσε ο φίλος μου ο Θεοδόσης (νέο παιδί και πολύ καλός μελισσοκόμος κάτω στο χωριό).
Μου είπε λοιπόν στους αρμούς του τροφοδότη να στάξω λιωμένο κερί για να στεγανοποιηθούν. Πιστεύω είναι καλή ιδέα αφού ακόμα δεν έχω παραφινιέρα.
Το έκανα πράξη με την βοήθεια του θερμοπίστολου. Λιώνοντας το κερί κουνάμε τον τροφοδότη πάνω κάτω και καλύπτεται όλος ο αρμός.


Ξεκινάμε λοιπόν την βάση κόβοντας το πλαίσιο από κόντρα πλακέ θαλάσσης( εγώ έχω 15mm)
Δεν γράφω διαστάσεις που έκοψα το εσωτερικό μέρος γιατί το έκανα με το μάτι.
Σε επόμενους πάτους θα το ψάξω καλύτερα για το πόσο πρέπει να είναι το εσωτερικό άνοιγμα.


Έκοψα πιχάκι 25χ20 και έβαλα γύρω γύρω για να πατάει η κυψέλη.


Σε ίδιο πιχάκι τοποθέτησα κάθετα στην πλευρά των 25mm ένα πιχάκι 10χ10 ώς οδηγό για το συρτάρι που θα βάλω από κάτω για να κλείνει ο πάτος όταν θέλω.


Όταν λοιπόν βιδώσουμε από κάτω και τα πόδια, φαίνεται κάπως έτσι


Έκοψα ένα κομμάτι κόντρα πλακέ 5mm, του βίδωσα ένα πιχάκι για χερούλι και βίδωσα επίσης και ένα πιχάκι στην βάση για στόπ.


Έκοψα ένα κομμάτι σίτα και την κάρφωσα. Γύρω γύρω κάλυψα με ζεστή σιλικόνη το κόψιμο της σίτας, για να μην τρυπιούνται οι μέλισσες.



Έβαλα ένα μεντεσεδάκι στην άκρη και βίδωσα ένα κομμάτι κ.π για σανίδα πτήσης που να κλείνει τελείως την είσοδο για την μεταφορά.
Αυτό το σημείο δεν ξέρω αν θα το αφήσω έτσι, γιατί σκέφτηκα να βάλω τους μεταλλικούς συνδέσμους στο πλάϊ. Αν ταιριάξουν θα το αφήσω γιατί μου αρέσει η κυψέλη να έχει σανίδα πτήσεως.



Τοποθετώ το πάτωμα πάνω στην βάση.....και ως εκ θαύματος το πάτωμα έχει μεγαλώσει κατά 10mm. Ενώ εγώ τήρησα τα μέτρα για την βάση (413-415mm) ο κατασκευαστής του πατώματος το έκανε 425mm.
Προχωρώ όμως γιατί έχω φτάσει σχεδόν στο τέλος και αυτό το θέμα θα το ψάξω αργότερα.
Θα αγοράσω πάτωμα και από άλλο κατάστημα και θα δω.
Μένει να βαφτεί η βάση και να βιδώσω τα ελάσματα συγκράτησης στο πλάι.
Σίγουρα δέχεται βελτιώσεις, που θα γίνουν πράξη στην συνέχεια.

Αγρόκτημα καρπουζιών: εκεί που τα ζαρζαβατικά συναντούν την τέχνη!


Δείτε το βιντεάκι του Mega για το αγρόκτημα του φίλου Μήτσου Τσίγγανου.
Αυτό που χαρακτηρίζει τον Μήτσο είναι οι καινοτομίες του πάνω στις καλλιέργειες, και το πάθος του για τον κινηματογράφο.
Πάνω από όλα όμως, είναι ένας σωστός παραγωγός!

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την συνέντευξη

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τροφοδότης οροφής


Λένε ότι όποιος μπαίνει στο χωρό πρέπει να χορέψει, αλλιώς ας κάτσει εκεί που βρίσκεται.
Έτσι λοιπόν τώρα που έμπλεξα θα ''χορέψω''.
Έχοντας στην αποθήκη μου αρκετές σανίδες, που τις έβγαλα από μεγάλα καρούλια καλωδίων από την δουλειά μου (τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο),

αγόρασα μια ηλεκτρική πλάνη χειρός και ένα δισκοπρίονο πάγκου,


και είπα να φτιάξω μικρούς τροφοδότες οροφής μιάς και σε λίγο θα χρειαστούν.
Είχα δει από φωτογραφίες πώς είναι, κατάλαβα και τον τρόπο λειτουργίας τους και μετρώντας-κόβωντας, έφτιαξα αυτό


Χωράει περίπου 1-1,5 λίτρο. Θα το δοκιμάσω πρώτα αφήνοντας το δυο μέρες με νερό για να δω αν χάνει από κάπου και μετά θα φτιάξω καμιά δεκαριά.
Πιστεύω να δουλεύει.
Από τα πλαϊνά των καρουλιών που είναι από κόντρα πλακέ θαλάσσης 15mm

θα φτιάξω κινητές βάσεις.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Το Codex Alimentarius και στην Ελλάδα (?)


Τώρα τι να σχολιάσεις μετά από αυτό. Βέβαια το ερωτηματικό δηλώνει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα. Όμως καπνός χωρίς φωτιά βρίσκεται μόνο στα καπνιστήρια μας.
---------------------------------------------------------------------------------

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταθέσει προς ψήφιση, σχέδιο νόμου, για καταχώρηση όλων των εμπόρων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με την ονομασία «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων».

Μέσα από τον Νόμο αυτό, με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα εφαρμοσθεί και στη χώρα μας, ο διαβόητος στις ΗΠΑ, «Διατροφικός Κώδικας» (Codex Alimentarius), ο οποίος έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες, αφού απαγορεύει τις μικροκαλλιέργειες με παραδοσιακούς τρόπους (βιολογικές), αλλά και την διακίνηση των προϊόντων τους!

Πέραν της όποιας καταχωρήσεως των εμπόρων, το νομοσχέδιο στοχεύει και στην λεπτομερή «ιχνηλάτηση» των προϊόντων, που σημαίνει ότι και τα ελληνικά τρόφιμα θα υποστούν, την διαδικασία εξαγωγής βιταμινών, αλλά και την ακτινοβόληση που υφίστανται τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, τα υπαγόμενα στον κώδικα αυτό, αλλά και στην απαγόρευση καλλιέργειας λαχανικών ή άλλων ειδών, στους κήπους ενός εκάστου!

Στις ΗΠΑ, εφαρμόσθηκαν αυτά, με το Νομοσχέδιο «Senate Bill 510», όπου περιλαμβάνονται αναλυτικώς όλες οι «υποχρεώσεις» που πρέπει άμεσα να ισχύσουν.

Ο Κώδικας αυτός, απαγορεύει τη χρήση Θρεπτικών ουσιών (π.χ. βιταμινών και μετάλλων για την «πρόληψη, αντιμετώπιση, ή θεραπεία οποιασδήποτε παθήσεως ή ασθενείας», χαρακτηρίζοντάς τις, μάλιστα, ως «τοξίνες/ δηλητήρια»), ενώ κάθε είδος τροφής, ακόμη και τα οργανικά βιολογικά τρόφιμα, θα υποβάλλεται σε επεξεργασία με ακτινοβολία, προκειμένου να «απομακρυνθούν», όλα τα (δήθεν) «τοξικά» θρεπτικά στοιχεία. Διαφορετική επιλογή, θα ήταν μόνον η ατομική – σπιτική καλλιέργεια που, όμως, πλέον απαγορεύεται στις ΗΠΑ.

Τα επιτρεπόμενα θρεπτικά συστατικά, θα είναι πολύ περιορισμένα και μόνον αυτά που περιλαμβάνει ο Κώδικας στη λίστα του, δηλαδή κάποιες τάχα «ευεργετικές» ουσίες, όπως το φθόριο, το οποίο όμως θα συλλέγεται από βιομηχανικά απόβλητα! Άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες A, B, C, D, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, ανακηρύσσονται παράνομα σε θεραπευτικές δοσολογίες, μειούμενες σε αμελητέες ποσότητες.

Η «επανεισαγωγή» του Κώδικα Διατροφής (που οι ρίζες του αρχίζουν από τη Γερμανία, στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου), αποφασίσθηκε για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, το 1962, σε μία συνεδρίαση του ΟΗΕ. Όπως αναγράφεται στον αμερικανικό Τύπο, από την 1η Ιανουαρίου του 2010, η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική για τα κράτη – μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και αν τυχόν ένα κράτος – μέλος, αρνηθεί να επικυρώσει ή ίσως να τηρήσει τους όρους του, χάνει αυτομάτως οποιαδήποτε προσφυγή γίνει εναντίον του, από άλλο κράτος, όσο εξωφρενική και αν είναι αυτή!

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος που ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όσα είδαν το φως της δημοσιότητος για το περιγραφόμενο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου, προς ψήφιση, σε σχέση με τον Διατροφικό Κώδικα και όσα προβλέπει;

2. Θα ισχύσουν και στη χώρα μας, οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις ατομικών αγροτικών καλλιεργειών, όπως εφαρμόσθηκε στις ΗΠΑ; Πώς τοποθετείται το Υπουργείο και τι θα πράξει στο μείζον αυτό ζήτημα;

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ











radar-gr.blogspot.com

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ομάδα Κύπριων παραγωγών στα θερμοκήπια της Τριφυλίας



Θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες της Τριφυλίας επισκέφθηκε χθες το πρωί πολυπληθής ομάδα Κύπριων παραγωγών και γεωπόνων ανταλλάσσοντας εμπειρίες σχετικά με την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, που σε πολλούς τομείς είναι πρωτοπόρα. Μάλιστα έμειναν εντυπωσιασμένοι από την υπερσύχρονη θερμοκηπιακή μονάδα της «Γεωργικής Ανάπτυξης» που επισκέφθηκαν στην περιοχή των Φιλιατρών, μια από τις πλέον σύγχρονες και μεγαλύτερες που υπάρχουν στο χώρο των θερμοκηπίων με πλήρη αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου της καλλιέργειας σε κάθε στάδιο της εξέλιξής της.
Η επίσκεψη των Κύπριων έγινε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Στην Κυπαρισσία τους υποδέχθηκε ο διευθυντής της γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος ο οποίος στη συνέχεια τους ξενάγησε στην περιοχή.
Στην θερμοκηπιακή μονάδα της «Γεωργικής Ανάπτυξης» τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις εξηγώντας κάθε στάδιο της παραγωγής ο υπεύθυνος της μονάδας γεωπόνος Δημήτρης Ζωγόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1991 με ένα γεωπονικό κατάστημα και σήμερα έχει 3 τέτοια καταστήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια έφτιαξε την θερμοκηπιακή μονάδα που με όλες τις εγκαταστάσεις καταλαμβάνει μια έκταση 60 στρεμμάτων. Από αυτά 35 στρέμματα είναι για την παραγωγή ντομάτας, 8 στρέμματα φυτώριο που παράγονται φυτά για την καλλιέργεια αλλά και για πελάτες τους και 2 στρέμματα είναι στεγασμένοι χώροι.
Στην συνέχεια ο κ. Ζωγόπουλος ξεκινώντας από την καρδιά αυτής της μονάδας τους εξήγησε τον αυτοματοποιημένο τρόπο που γίνεται η ύδρευση και η λίπανση, στα υποστρώματα που χρησιμοποιούν για την υδροπονία, η οποία ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή που παραμετροποιεί τα δεδομένα που λαμβάνει από τον μετεωρολογικό σταθμό σχετικά με την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες, όπως και από τις ανάγκες των φυτών οι οποίες λαμβάνονται μέσα από ειδικούς αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί.
Επίσης περνώντας στα θερμοκήπια παραγωγής αναφέρθηκε στον τρόπο φύτευσης και ανάπτυξης του φυτού, αλλά και στους πειραματισμούς που γίνονται ώστε να έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στην παραγωγή.
Μιλώντας στην «Ε» ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Γιώργος Φωτίου, πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Γεωπόνων σημείωσε: «Πάντοτε κάθε χρόνο με την ευκαιρία της "Αγρότικα", διοργανώνουμε μια εκδρομή για να επισκεφθούμε την έκθεση αυτή, κάνοντας όμως και επισκέψεις σε διάφορες αγροτικές περιοχές. Φέτος έχουμε επιλέξει την περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου και έτσι φτάσαμε και στην περιοχή εδώ. Η αποστολή αποτελείται από αγρότες και γεωπόνους, από όλα τα μέρη της Κύπρου.
Εδώ στην περιοχή ήρθαμε να δούμε θερμοκηπιακές μονάδες με τον συνάδελφο γεωπόνο Αντώνη Παρασκευόπουλο, που έχουμε πολύ καλές σχέσεις και πάντα μας βοηθά. Εδώ βλέπουμε μια υπερσύγχρονη, εντυπωσιακή μονάδα. Είναι όλοι αξιέπαινοι».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Παρασκευόπουλος μας τόνισε: «Ολοι οι επισκέπτες μας είναι φίλοι από τα παλιά, καθώς είχαμε μια συνεργασία με την περιοχή τους για τα κηπευτικά. Ετσι ήρθαν εδώ για να δουν την εξέλιξη της περιοχής και τις τεχνικές που εφαρμόζονται. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς εξειδικευμένοι επιστήμονες και προοδευτικοί παραγωγοί της Μεγαλονήσου να επισκέπτονται την περιοχή μας για ανταλλαγή απόψεων και να πάρουν τεχνογνωσία από την περιοχή μας. Παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα, στις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών, στα νέα υβρίδια που καλλιεργούμε, αλλά και στην προστασία της παραγωγής με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σοβαρών εχθρών που υπάρχουν, όπως και στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων και ποιοτικών, με πιστοποιημένη την διαδικασία παραγωγής. Πιστεύουμε ότι με όλα αυτά που θα δούμε εδώ και την συνεργασία που έχουμε, να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην μετάδοση της τεχνογνωσίας».
Την κυπριακή αντιπροσωπεία το μεσημέρι κατά το γεύμα που παρετέθη, τους καλοσώρισε στην περιοχή και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους δεσμούς που έχει ο ίδιος με την Κύπρο. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι σημαντική, πρόσθεσε. "Θα ωφελήσει και εσάς αλλά και εμάς. Θέλω να υπάρχει συνεργασία και θα την επιδιώξουμε". Αποκάλυψε στο σημείο αυτό ότι στις προθέσεις του είναι η αδελφοποίηση του Δήμου Τριφυλίας με την Αμμόχωστο. Συνεχάρη δε το νέο διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο τονίζοντας την προσφορά του στην περιοχή και τον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα σύμβουλο του δήμου.
eleftheriaonline.gr