Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Έγκριση πιστώσεων για 27 μελισσοκομικές ΕΑΣ



Τα ποσά για μια σειρά προγραμμάτων σε 27 Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς εγκρίνονται με την απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Γιώργος Κανελλόπουλος.
Με την εν λόγω απόφαση εγκρίνονται προγράμματα πρωτοβουλιών για Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς για το έτος 2011. Ωστόσο, όπως ορίζεται, η οριστικοποίηση των ποσών επιχορήγησης των Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 τα 687/295610/24-05-2007 KYA.

Επισημαίνεται ότι η περίοδος εφαρμογής των Προγραμμάτων Πρωτοβουλιών αρχίζει την 1η Απριλίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2011.














ΠΑΣΕΓΕΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πολύ πιο ασφαλές το συσκευασμένο μέλι


Να προτιμούν το μέλι με «ταυτότητα», εφόσον δεν έχουν μια αξιόπιστη πηγή για την αγορά του προϊόντος, προτρέπει τους Έλληνες καταναλωτές ο αναπληρωτής καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «το μη επώνυμο προϊόν ενέχει πάντα τον κίνδυνο να είναι δυσμενές για την υγεία μας».

Η προμήθεια μελιού από ιδιώτη είναι «λαχείο», επεσήμανε ο ίδιος, και διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι σε αυτή τη μερίδα των παραγωγών είναι...έως και μηδενικοί. Στον αντίποδα, οι εταιρίες που συσκευάζουν το προϊόν και το μεταπωλούν είτε στο εξωτερικό, είτε στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων, βρίσκονται «πάντα υπό το άγρυπνο μάτι των ενδεδειγμένων κτηνιάτρων», τόνισε ο ίδιος, στο περιθώριο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής παραγωγικών ζώων, Υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ζωικής προέλευσης (18-20 Μαρτίου).
Τονίζοντας ότι η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα είναι ένας από τους πλέον δυναμικότερους κλάδους, ο κ.Παπαδόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει και μια αδικία για το προϊόν αυτό, που αφορά σε μηδενικά όρια ανοχής υπολειμμάτων από τη χρήση των φαρμάκων που απαιτείται να χρησιμοποιήσει ο παραγωγός για την αντιμετώπιση μια «ασθένειας» της μέλισσας, ή ενός παρασίτου που έχει. «Για όλα τα προϊόντα υπάρχουν τέτοια όρια που δεν πρέπει να διασπώνται σχετικά με τη χρήση φαρμάκων, αλλά όχι για το μέλι», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή αυτό πρέπει να αλλάξει και να μπει μια τάξη στον κλάδο».
Θέλοντας να δώσει μια εξήγηση στην προτίμησή του στο συσκευασμένο μέλι, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «υπάρχουν ορισμένοι που στο βωμό του κέρδους προμηθεύονται, είτε από τη Βουλγαρία, είτε από το διαδικτύο, αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα συνήθως μη ενδεδειγμένα και εγκεκριμένα από τα αρμόδια όργανα, με αποτέλεσμα έτσι να δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Πάντως, όπως τόνισε η εμφάνιση ασθενειών στον άνθρωπο από την κατανάλωση μελιού, δεν είναι άμεση, αφού το προϊόν λειτουργεί αθροιστικά στον οργανισμό του. Μεταξύ άλλων ανέφερε, το νοθευμένο μέλι, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αποθηκεύεται στο συκώτι, με τελικά δυσμενή αποτελέσματα για το συγκεκριμένο όργανο του οργανισμού του ανθρώπου.

Τα μελίσσια προσβάλλονται από…παράσιτα
Και μπορεί το μελίσσι να διαθέτει ένα αποτελεσματικό αμυντικό σύστημα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά η προσβολή του από παρασιτικά νοσήματα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.
Ένα από τα σπουδαιότερα νοσήματα που απασχολούν και τη σύγχρονη μελισσοκομία είναι τα πρωτόζωα παράσιτα ‘Nosema apis’ και ‘Nozema ceranae’, τα οποία είναι πολύ παθογόνα και εμπλέκονται στο «σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσιών».
Αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται στο εντερικό επιθήλιο των ενηλίκων μελισσιών και ως αποτέλεσμα προκαλούν έντονη δυσεντερία, σημαντική μείωση της ζωής και αυξημένη θνησιμότητα. Η αντιμετώπισή τους, που δεν είναι ορατή με το μάτι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο,δεν πρέπει να γίνεται με τη χρήση χημειοθεραπευτικών ουσιών, αλλά με ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, που βοηθούν στην άμυνα του μελισσιού.
Αναφορικά με το παράσιτο ακάρι που φέρει την επωνυμία varroa, σύμφωνα με τον ίδιο προσβάλλει τις ενήλικες μέλισσες και το γόνο και είναι ορατό και με το μάτι. Προκαλεί καταστροφή του γόνου, παραμόρφωση των ενηλίκων μελισσών και μεταφορά ιώσεων, η αντιμετώπισή του γίνεται κυρίως με χημικά μέσα και με βιοτεχνικές μεθόδους.
Στο μεταξύ, σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι οι απώλειες των μελισσιών αποτελούν και απειλή για τη διατροφική αλυσίδα, αφού όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τα μελίσσια είναι σημαντικά και για τον λόγο των επικονιάσεων στα φυτά και ο περιορισμός αυτής της διαδικασίας θα οδηγήσει και σε συρρίκνωση της βιοποικιλότητας.
agronews

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Γάλα αντί μυκητοκτόνου


Αν τα φυτά σας έχουν καλυφθεί από ένα λεπτό λευκογκρί επίχρισμα λες και τα’ χουν αλευρώσει τότε μάλλον έχουν προσβληθεί από ωίδιο!

Αν δεν θέλετε να ρίξετε κάποιο χημικό μυκητοκτόνο σάς έχουμε την πιο εύκολη και αποτελεσματική λύση: το γάλα!

Ο βραζιλιάνος επιστήμονας Wagner Bettiol ανακάλυψε πως ο προληπτικός ψεκασμός 1 ή 2 φορές την εβδομάδα με διάλυμα γάλακτος μείωσε την προσβολή από μύκητα κατά 90%. Απλά ανακατέψτε ένα μέρος γάλακτος σε 9 μέρη νερό και ψεκάστε με αυτό τα φυτά σας. Τα πειράματα έδειξαν ότι όχι μόνο καταπολεμήθηκε ο μύκητας αλλά τα φυτά έδειχναν πιο υγιή και εύρωστα από ότι ήταν πριν.

Προσοχή: μην ενθουσιαστείτε και αλλάξτε τις αναλογίες του διαλύματος προσθέτοντας κι άλλο γάλα. Αν αυξήσετε την περιεκτικότητα σε γάλα πάνω από 30% τα αποτελέσματα θα είναι τα ανάποδα!

πηγη: Living green


Θυμάμαι πιο παλιά, για το λευκό μικρό κουνουπάκι λεγόμενο ''εριώδη αλευρώδη'',
ψεκάζαμε με ένα οικολογικό σκεύασμα με βάση το σαπούνι που λεγόταν Savona.
Και όμως έκανε δουλειά. Τώρα όσο για το γάλα στην θειαφασθένεια, δεν ξέρω.
Πάντως αν κάνει δουλειά και δεν μπορέσει η Bayer να ''αλλάξει'' μυαλά στον Βραζιλιάνο, βλέπω να βγαίνει κανένα σκεύασμα αλά savona.


Το φύλλο αγγουριάς από εδω

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΕΤ3 ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση των μελισσών


Απόψε το βράδυ κάπως αργά, θα προβληθεί από την Ετ3 ντοκιμαντέρ με θέμα την ''εξαφάνιση των μελισσών''.
Διαβάζουμε στο πρόγραμμα του καναλιού:
Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ: Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
BEES EXTINCTION : SOLVING THE MYSTERY
Έτος παραγωγής: (2009)


Ωριαίο ντοκιμαντέρ. Μια βαθιά ανάλυση ενός διεθνούς φαινομένου με τη μορφή αστυνομικής έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη ενός θανατηφόρου μυστηρίου. Η έρευνα γίνεται γύρω από τις μέλισσες που εξαφανίζονται από τον πλανήτη γη. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2006 σε Αμερική, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία και Γαλλία. Οι απώλειες πολλές φορές αγγίζουν το 90% του πληθυσμού. Μία – μία οι πληροφορίες συγκεντρώνονται και οι θεατές γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Κάθε σενάριο εξετάζεται στην προσπάθεια να κατανοηθεί το φαινόμενο. Καθώς η έρευνα προχωρά γνωστοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούνται να απαντήσουν και να δικαιολογήσουν αυτή την κατάσταση. Η μυστικότητα που περιβάλλει το φαινόμενο διαλευκαίνεται σταδιακά. Οι συνθήκες του περιβάλλοντος μας σκοτώνουν τις μέλισσες. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον πλανήτη μας;
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ : 19TH FESTIVAL OF BIRD AND NATURE (ABBEVILLE FRANCE) βραβείο Juris Special Mention.

Σκηνοθέτης: Natacha Calesteme
Σενάριο : Gilles Luneau, Natasha Calesteme


Πιστεύω να είναι άκρως ενδιαφέρων και να μάθουμε τουλάχιστον κάτι καινούριο.
Δεν ξέρω αν έχει προβληθεί ξανά, εγώ τουλάχιστον δεν το έχω δει.