Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Η μεγάλη φυγήΦυσικά δεν αναφέρομαι στην μεγάλη φυγή των Αθηναίων λόγω Πάσχα, αλλά στην ετοιμασία των μελισσών για την φυγή από την κυψέλη.
Επιθεωρώντας τα μελισσάκια βρήκα σε όλες τις κυψέλες βασιλοκέλια, όπου αφού σιγούρεψα ότι υπήρχε μέσα γόνος φρέσκος (είδα και τις βασίλισσες ) τα χάλασα.
Έβαλα και μια άδεια κυψέλη σε έναν πλάτανο λίγο πιο πέρα και άπλωσα μέσα ένα μαντιλάκι συλλογής αφεσμών μήπως και μπει κάποιο σμήνος.


Από μέλι, μέσα βρήκα ελάχιστο. Δεν ξέρω που οφείλεται αφού αυτή την εποχή πραγματικά η φύση οργιάζει.
Υπάρχει δίπλα και ένα χωράφι με παρατημένα μπρόκολα και γινόταν από τις μέλισσες το αδιαχώρητο.
Γύρη κουβαλούσαν άφθονη από μαργαρίτες που υπάρχουν σε αφθονία.
Γαιδουράγκαθο


Κουτσουπιές (νομίζω λέγεται το δέντρο του Ιούδα) υπάρχουν αρκετές κατά μήκος της ποταμιάς


Το χωράφι με τα μπρόκολα
Και λίγες φωτογραφίες από τις Ιπποδρομίες που έχουν καθιερωθεί στην πόλη μας (Φιλιατρά) την ημέρα της γιορτής του Αγίου ΓεωργίουΧρόνια πολλά σε όλους.

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Γραφή 3.500 ετών από τη Μεσσηνία

Γραφή σε πήλινη πινακίδα, που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ικλαινα (χάρτης) της Μεσσηνίας, είναι το αρχαιότερο γνωστό κείμενο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτες.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό «National Geographic», το οποίο αναφέρει ότι, κατά τους ερευνητές, η πινακίδα διασώθηκε από καθαρή τύχη όταν ένας σωρός σκουπιδιών έπιασε φωτιά πριν από 3.500 χρόνια. Η πινακίδα, που βρέθηκε σε ελαιώνα στο χωριό Ικλαινα, 14 χλμ. βορειοανατολικά της Πύλου, είναι μυκηναϊκή και χρονολογείται μεταξύ 1450 και 1350 π.Χ.

Μιχαήλ Κοσμόπουλος
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μισσούρι-ST Louis και επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, Μιχαήλ Κοσμόπουλο, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν φέρει στο φως ενδείξεις ενός πρώιμου μυκηναϊκού ανακτόρου, γιγάντιους αναλημματικούς τοίχους, τοιχογραφίες και ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα. Το πιο εντυπωσιακό όλων όμως είναι η πινακίδα.

Το περιοδικό αναφέρει κι άλλες δηλώσεις του καθηγητή, σύμφωνα με τον οποίον η πινακίδα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν θεωρούσαν ότι μυκηναϊκές πινακίδες είχαν κατασκευαστεί τόσο νωρίς και δεύτερον επειδή όσες έχουν βρεθεί ήταν μόνο σε μερικά πολύ σημαντικά ανάκτορα, όπως οι Μυκήνες, ο προκάτοχος του σημερινού ρεκόρ.

Στην Ικλαινα υπήρχε ανάκτορο κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο, ωστόσο την εποχή που φτιάχτηκε η πινακίδα, ο οικισμός ήταν ένας απλός δορυφόρος της πόλης της Πύλου, έδρας του βασιλιά Νέστορα.
Αεροφωτογραφία του χώρου ανασκαφής

Το θραύσμα της πινακίδας έχει περίπου 2,5 εκατοστών ύψος και 4 εκατοστά πλάτος και τα σημεία που έχουν χαραχθεί αποτελούν πρώιμο δείγμα της Γραμμικής Β, γραφής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο (17ος έως 13ος αι. π.Χ.) και αφορούσε κυρίως οικονομικά και λογιστικά θέματα της άρχουσας τάξης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πινακίδα της Ίκλαινας περιλαμβάνει από τη μια πλευρά τον σχηματισμό ρήματος που σχετίζεται με την κατασκευή και από την άλλη ονόματα και αριθμούς, που πιθανότατα αντιστοιχούν σε κάποιον κατάλογο ιδιοκτησίας.

«Πινακίδες τέτοιου τύπου δεν ψήνονταν, μόνο στεγνώνονταν στον ήλιο και γι’ αυτό τον λόγο ήταν πολύ εύθραυστες», δήλωσε ο κ. Κοσμόπουλος. «Προφανώς την εποχή εκείνη κάποιος πέταξε την πινακίδα σε κάποιο λάκκο και ύστερα έκαψε τα σκουπίδια του. Μετά η φωτιά τη σκλήρυνε και τη διατήρησε», κατέληξε.

Σύμφωνα με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η έρευνα της Ίκλαινας άρχισε το 1999 ως επιφανειακή και διήρκεσε το 2006. Το 2008 ξεκίνησε ως συστηματική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχαήλ Κοσμόπουλου με εξαίρετα αποτελέσματα τριών ανασκαφικών περιόδων (2008-2010), τα οποία έχουν δημοσιευτεί στους τόμους των ετών 2008, 2009 και 2010 του ετήσιου περιοδικού «Το 'Εργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας».

Διαβάστε το άρθρο του National Geographic


Πηγή Απίστευτο εύρημα στη Μεσσηνία | ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ