Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Είχαμε το ''άγριο''....πάει και αυτό!


Περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση και την αγοραπωλησία ζωντανών ζώων και νωπού κρέατος έχουν υποβληθεί στις περιφέρειες του Μπουργκάς, του Γιάμπολ και του Χάσκοβο, μετά τον εντοπισμό αφθώδους πυρετού σε αγριογούρουνο, ανήγγειλε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Μιροσλάφ Ναϊντένοφ. Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια στους Βούλγαρους κτηνιάτρους επειδή κατάφεραν να απομονώσουν τον παθογόνο μικροοργανισμό της νόσου σε άγριο ζώο για πρώτη φορά στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια!

Ο φορέας της αρρώστιας ήρθε στη Βουλγαρία πιθανώς από την Τουρκία, όπου υπάρχουν πολυάριθμες εστίες αφθώδους πυρετού, πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός. Σύμφωνα με τον Ναϊντένοφ, στις τρεις περιφέρειες της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας ξεκίνησαν μαζικοί έλεγχοι των κατοικίδιων γουρουνιών και άλλων ζώων για τυχόν μόλυνσή τους με τον ιό της άκρως επικίνδυνης για τα ζώα, αλλά ακίνδυνης για τον ανθρώπινο οργανισμό αρρώστιας. Κρούσμα της νόσου σημειώνεται στη Βουλγαρία για πρώτη φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, κατά τον κ. Ναϊντένοφ.

Τα αποτελέσματα των τεστ στους χοίρους στη ΝΑ Βουλγαρία θα δείξουν αν θα χρειαστεί να επιβληθούν αντίστοιχοι περιορισμοί και στο υπόλοιπο μέρος της χώρας, στο πλαίσιο σχεδίου έκτακτης ανάγκης, που ήδη εφαρμόζεται στις τρεις περιφέρειες.
Diananews

4 σχόλια:

  1. Αυτές λοιπόν είναι οι επιπτώσεις απο την μίξη άγριων και οικόσιτων γουρουνιών. Τα ημιάγρια πλέον είναι γεγονός και πρέπει να το αποδεχτούμε. Τέλος το άγριο... Ελπίζω τουλάχιστον η αρρώστια να μην χτυπήσει την πόρτα των συνόρων μας.
    Πολλούς χαιρετισμούς απο Έβρο
    Απόστολος Τσιομπανούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόστολε έχεις δίκιο, όμως τα θηράματα δεν γνωρίζουν σύνορα και ΄΄φράχτες''.
    Χαιρετώ το όμορφο Σουφλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο χοίρος ΔΕΝ τρώγεται από τους μουσουλμάνους καθότι θεωρείται ακάθαρτο. Έτσι οι πληθυσμοί του αγριόχοιρου στην Τουρκία έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως η φύση επεμβαίνει με κάποια ασθένεια ώστε να μειώσει δραματικά τους πληθυσμούς.

    Αυτό να το γνωρίζουν όσοι νομίζουν ότι αν απαγορευθεί το κυνήγι τότε τα θηράματα θα πολλαπλασιαστούν. Αυτό πράγματι θα συμβεί αλλά είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι αυτή που διαβάσαμε στο άρθρο, ότι δηλαδή όταν ο πληθυσμός ενός θηράματος αυξηθεί πολύ, τότε ξεσπάει λιμός που το αποδεκατίζει.
    Ενώ αν το θήραμα κυνηγιέται μέσ σε λογικά πλαίσια και ο πληθυσμός του παραμένει σε λογικά επίπεδα, τότε η φύση δεν χρειάζεται να επέμβει με άλλους τρόπους όπως οι ασθένειες. Διότι και το κυνήγι είναι μιά φυσική δραστηριότητα, και αν εκλείψει .. ορίστε τι συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παναγιώτη έτσι είναι, η φύση επεξεργάζεται τα δεδομένα και αποφασίζει διορθωτικές κινήσεις, είτε με αρρώστιες είτε με αύξηση των επιβλαβών.
    Το νόμιμο-σωστό κυνήγι ποτέ δεν επηρέασε τους πληθυσμούς των θηρεύσιμων.
    Παράδειγμα ο λαγός, όπου παρά τον παλαιό ιό που τους είχε αποδεκατίσει την δεκαετία του 90, παρά την αύξηση των επιβλαβών, παρά το κυνήγι, ο πληθυσμός του συνεχώς αυξάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή