Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Κινητός πάτος με σίτα



Είχα σκεφτεί να φτιάξω και έναν κινητό πάτο με σίτα, για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και να δω αν αξίζει τον κόπο.
Πρώτα όμως θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πολύ καλή ιδέα που μου έδωσε ο φίλος μου ο Θεοδόσης (νέο παιδί και πολύ καλός μελισσοκόμος κάτω στο χωριό).
Μου είπε λοιπόν στους αρμούς του τροφοδότη να στάξω λιωμένο κερί για να στεγανοποιηθούν. Πιστεύω είναι καλή ιδέα αφού ακόμα δεν έχω παραφινιέρα.
Το έκανα πράξη με την βοήθεια του θερμοπίστολου. Λιώνοντας το κερί κουνάμε τον τροφοδότη πάνω κάτω και καλύπτεται όλος ο αρμός.


Ξεκινάμε λοιπόν την βάση κόβοντας το πλαίσιο από κόντρα πλακέ θαλάσσης( εγώ έχω 15mm)
Δεν γράφω διαστάσεις που έκοψα το εσωτερικό μέρος γιατί το έκανα με το μάτι.
Σε επόμενους πάτους θα το ψάξω καλύτερα για το πόσο πρέπει να είναι το εσωτερικό άνοιγμα.


Έκοψα πιχάκι 25χ20 και έβαλα γύρω γύρω για να πατάει η κυψέλη.


Σε ίδιο πιχάκι τοποθέτησα κάθετα στην πλευρά των 25mm ένα πιχάκι 10χ10 ώς οδηγό για το συρτάρι που θα βάλω από κάτω για να κλείνει ο πάτος όταν θέλω.


Όταν λοιπόν βιδώσουμε από κάτω και τα πόδια, φαίνεται κάπως έτσι


Έκοψα ένα κομμάτι κόντρα πλακέ 5mm, του βίδωσα ένα πιχάκι για χερούλι και βίδωσα επίσης και ένα πιχάκι στην βάση για στόπ.


Έκοψα ένα κομμάτι σίτα και την κάρφωσα. Γύρω γύρω κάλυψα με ζεστή σιλικόνη το κόψιμο της σίτας, για να μην τρυπιούνται οι μέλισσες.



Έβαλα ένα μεντεσεδάκι στην άκρη και βίδωσα ένα κομμάτι κ.π για σανίδα πτήσης που να κλείνει τελείως την είσοδο για την μεταφορά.
Αυτό το σημείο δεν ξέρω αν θα το αφήσω έτσι, γιατί σκέφτηκα να βάλω τους μεταλλικούς συνδέσμους στο πλάϊ. Αν ταιριάξουν θα το αφήσω γιατί μου αρέσει η κυψέλη να έχει σανίδα πτήσεως.



Τοποθετώ το πάτωμα πάνω στην βάση.....και ως εκ θαύματος το πάτωμα έχει μεγαλώσει κατά 10mm. Ενώ εγώ τήρησα τα μέτρα για την βάση (413-415mm) ο κατασκευαστής του πατώματος το έκανε 425mm.
Προχωρώ όμως γιατί έχω φτάσει σχεδόν στο τέλος και αυτό το θέμα θα το ψάξω αργότερα.
Θα αγοράσω πάτωμα και από άλλο κατάστημα και θα δω.
Μένει να βαφτεί η βάση και να βιδώσω τα ελάσματα συγκράτησης στο πλάι.
Σίγουρα δέχεται βελτιώσεις, που θα γίνουν πράξη στην συνέχεια.

7 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίος Αλκιβιάδη, οι παλαιοί έλεγαν (παραφράζω) το πρώτο το πετάς, το δεύτερο το πουλάς και στο τρίτο είσαι αστέρι.
    Τώρα θα δεις που υστερεί ο πάτος και ο επόμενος που θα φτιάξεις σίγουρα θα είναι καλύτερος.
    Καλη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλκιβιάδη πάρα πολύ καλή κατασκευή συγχαρητηρια, εκείνο που είναι φανταστικό είναι το πορτάκι με το μεντεσαδάκι .Μπράβο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νά' στε καλά παιδιά, ήδη έχω φτιάξει πέντε, για τις πρώτες παραφυάδες.
    Το κάθε στροφείο βγάζει τέσσερις πάτους. Έχει λίγο ζόρι το κόψιμο αλλά έξοδα μηδέν.
    Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλός και ο τροφοδότης και η βάση.
    Καναδυό προτάσεις παραθέτω μόνο:
    α)Το κερί θα λιώσει από την θερμοκρασία , καλύτερα να βάλεις θερμική σιλικόνη και να αλείψεις τα επίμαχα σημεία.Ένας καλός τρόπος είναι να γεμίσεις με νερό τον τροφοδότη και να τον αφήσεις εξωτερικά ώστε να σφίξει και να διαπιστώσεις τα σημεία των διαρροών.
    β)Το μεντεσεδάκι της πόρτας εάν μπεί από την κάτω εξωτερική πλευρά θα βολεύει και στην τοποθέτηση ξύλινης θυρίδας για περιορισμό και στην εγκατάσταση γυρεοπαγίδας.Υπάρχουν διάφοροι τύποι μεντεσέδων στο εμπόριο που εφαρμόζουν ερμητικά.
    γ) Η τοποθέτηση σιλικόνης στην περίμετρο της σήτας καθιστά πρόβλημα στην καυστική απολύμανση αυτής με φλόγιστρο. Προσεκτικό κόψιμο ώστε οι πλευρές να μην έχουν μήτες αρκούν.Εάν η σήτα είναι ψιλή κάνε δίπλωμα στις πλευρές.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλκιβιάδη πολύ καλός ο κινητός πάτος με σήτα,αν μπορείς τοποθέτησε σε όλα τα μελίσσια σου και θα δεις πολύ μεγάλη διαφορά.Εγω τον χρησιμοποιώ από το 2005 και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπύρο γέμισα τον τροφοδότη με νερό και τον άφησα μια μέρα. Δεν έχασε από πουθενά, απλά προληπτικά είπα να βάλω κάτι στις ενώσεις. Ο μεντεσές που έβαλα, όπως πολύ σωστά λες, μπορεί να μπει και από κάτω. Αγόρασα όμως πέντε έξι ίδιους και είναι μεγάλοι γι' αυτήν την δουλειά, στην φούρια μου να φτιάξω την βάση έβαλα έναν. Στις επόμενες βάσεις που έφτιαξα δεν έχω βάλει ακόμα κάτι, για να το ψάξω.
    Όσο για την σιλικόνη στην σίτα, όντως δεν είχα σκεφτεί την απολύμανση και πρέπει να το διορθώσω αυτό το σημείο.
    Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου.
    Δημήτρη οι γνώμες των έμπειρων μελισσοκόμων για εμένα μετράν, και αφού έχω διαβάσει τόσες αναρτήσεις για τους κινητούς πάτους με σίτα, είπα να φτιάξω και εγώ, και να πάρω μετά σκέτα πατώματα με καπάκι όταν χρειαστώ.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλα ολα αυτα,κανα μελακι θα φαμε η καμια κερηθρα καλητερα??
    Α ρε Αλκη με τις κατασκευες σου!Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή