Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Πρώτη επιθεώρηση...

Εχθές Σάββατο, επισκέφθηκα τα μελισσάκια μου για την πρώτη επιθεώρηση.
Χωρίς να έχω ανοίξει πάλι κυψέλη μόνος μου, η αγωνία μου ήταν μεγάλη, και φοβόμουν μήπως κάνω κάτι λάθος και τα ενοχλήσω.
Τελικά όλα πήγαν καλά και δεν είχαμε και ούτε ένα τσίμπημα. Έδειχναν πολύ ήρεμες και μου φαινόταν ότι μπορούσα να τις παρατηρώ για ώρες. Σε αυτό συνέβαλε και ο ήρεμος χαρακτήρας του βοηθού μου (σύζυγος).
Είδα ότι δύο μελισσάκια από τα πέντε, ήταν εμφανώς σε προχωρημένη κατάσταση έναντι των άλλων τριών. Σε αυτά τα δύο, είδα πέντε πλαίσια καλυμμένα με πληθυσμό που δούλευε. Γύρω γύρω είχε σφραγισμένο μέλι, σφραγισμένο γόνο, και ασφράγιστο. Δύο πλαίσια είχαν πάνω σε ημικύκλιο σφραγισμένο μέλι λίγο, από κάτω ασφράγιστο μέλι, και τίποτε άλλο.
Και τρία πλαίσια τα είχαν χτίσει κανονικά.
Οι άλλες τρεις κυψέλες είχαν τρία-τέσσερα πλαίσια από όλα, τρία χτισμένα, και είχαν αφήσει από δύο πλαίσια άχτιστα, αλλά με λίγο πληθυσμό πάνω τους που δούλευε.
Μιας και ήταν η πρώτη μου φορά, ενώ είχα κρεμάσει στο λαιμό την φωτογραφική, δεν είχα το κουράγιο να βγάλω καμία. Έτσι περιορίστηκα στο τέλος σε εξωτερικές φωτογραφίες.
Το χωράφι που έχω βάλει τις κυψέλες έχει μέσα πολύ γαϊδουράγκαθο, αλλά μάλλον έχει περάσει ο καιρός του γιατί δεν είδα καμιά μέλισσα πάνω τους. Αντιθέτως, ένα δέντρο λωτού που έχω εκεί, πρέπει να ήταν πάνω του αρκετές χιλιάδες. Γινόταν χαμός.
Οπότε, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έχει καθάρισμα με το τρακτέρ, του χωραφιού.
Έβαλα και ένα βαρέλι κοντά με νερό, του έκανα μια μικρή τρύπα με μια πρόκα, και στάζει πάνω σε μια σανίδα για να δροσίζονται.
Θα βάλω αργότερα και ένα βιντεάκι για να μου πει κάποιος φίλος αν ξέρει, γιατί στα δύο δυνατά μελίσσια, σήμερα που τα παρατηρούσα από κοντά, είχαν βγει οι κοπέλες στην είσοδο και καθόντουσαν.
Καλό βράδυ σε όλους.

Ο βοηθός μου


Τα μελισσάκια




Το δέντρο λωτού

7 σχόλια:

  1. Αλκιβιάδη
    ωραίο το ξεκίνημα σου.
    Αγάπη και μεράκι είναι τα δύο βασικά της επιτυχίας.
    Καλά μέλια να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς ήρθες στον χώρο των τρελαμένων με την μέλισσα και την μελισσολογία.Καλές αναρτήσεις και μην φοβάσαι κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πήγα σήμερα στο μελισσοκομίο με σκοπό να κάνω μια γρήγορη επιθεώρηση αλλά... φτάνοντας στην 14η κυψέλη (μάλλον) τη στιγμή που πάω να αφήσω κάτω το καπάκι το βλέπω στο ένα μέτρο περίπου να με κοιτάει απαθέστατο. Μου κόπηκαν τα πόδια. Ποτέ δεν τα πήγα καλά με τα φίδια και φυσικά η επιθεώρηση έλαβε τέλος. Η συνέχεια αύριο μαζί με το χορτοκοπτικό. Αν δεν κατάλαβες τα χόρτα στο μελισσοκομίο μου είναι όπως στις δικές σου φωτό. Γι' αυτό κόψιμο και καθάρισμα όσο πιο πολύ γίνεται. Καλή αρχή λοιπόν και καλή επιτυχία με την εκτροφή των μελισσων σου. Α και τα καρούλια ωραία που έβαλες για βάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ παιδιά για τις ευχές.
    Ανέστη όπως το λές είναι, γιατί αν τα βάλεις κάτω με μολύβι και χαρτί, χωρίς αγάπη και μεράκι δεν βγαίνουν πέρα.
    Μάρκο ένα περίεργο πράγμα, μόλις τα άνοιξα ξέχασα αυτομάτως ότι και αν είχα διαβάσει, αλλά νομίζω με δέχτηκαν καλά.
    Γιώργο φίδια έχω και εγώ, αλλά είχα αφήσει τα χόρτα μήπως και έχουν λίγο νέκταρ αλλά δεν τα πρόλαβα. Οπότε καθαρίζονται άμμεσα.
    Τα καρούλια τώρα τελευταία τα σκέφτηκα, και ενώ έχω πετάξει μέχρι τώρα εκατοντάδες.
    Για μόνιμο μελισσοκομείο είναι μιά χαρά.
    Και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς τους !!!
    Καλώς ήρθατε στην ωραία περιπέτεια.
    Στην πιό απλή έως την πιό δύσκολη ερώτηση ,πάντα θα βρεθεί κάποιος να το συζητήσετε .
    (άν και από ότι βλέπω ούτε εσύ ,ούτε η βοηθός σου θα το χρειαστείτε !!!!).
    Καλή αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ Φώτη, όντως ωραία περιπέτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλκιβιάδη μπράβο!!Πάντα τέτοια και εφ'όσον η αρχή έγινε με υπομονή θα έρθουν και τα καλύτερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή