Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Τριφυλιακό λάδι


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ είναι οι παραγωγοί του μαυρολίσιου στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς η τιμή του έχει πάρει την κατηφόρα. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας», με έδρα τη Χώρα, από τα 2,60 που ήταν πέρυσι η τιμή εκκίνησης στον παραγωγό, φέτος έπεσε στα 2,30 ευρώ το κιλό.

Και μειωμένη παραγωγή
Και η παραγωγή, όμως, αναμένεται μειωμένη. «Δε θα είναι αυτό που περιμέναμε, είχαμε προβλήματα μάλλον στο “δέσιμο” το Μάιο. Η μαυρολιά γενικότερα είναι δέντρο που έχει πρόβλημα στο “δέσιμο”, δεν είναι σαν την κορωνέικη. Πιθανόν, να φταίνε και οι φτωχές λιπάνσεις. Λόγω της πτώσης των τιμών παραγωγού ανά κιλό ελαιολάδου, η ελαιοκαλλιέργεια είναι πλέον στα επίπεδα του κόστους. Όπως είναι φυσικό κι επόμενο, οι παραγωγοί είναι πια αναγκασμένοι να μετρούν τα πάντα. Η μικρή τιμή του λαδιού σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, ίσως τους οδήγησε στο να μη ρίξουν τις επαρκείς ποσότητες λιπάσματος, ώστε να λειτουργήσει το δέντρο».
Με δεδομένο ότι η περσινή δεν ήταν η καλή χρονιά, οι ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν ότι τα πράγματα φέτος θα πήγαιναν καλύτερα. Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του «Νηλέα», οι φετινές ποσότητες ενδέχεται να είναι μικρότερες ακόμη και από τις περσινές.

Φόβος για πτώση
κάτω από 2 ευρώ!

«Η τιμή του 2,30 είναι πολύ χαμηλή, αφού πέρυσι είχαμε τιμή εκκίνησης 2,60. Πολύ φοβόμαστε ότι φέτος ίσως δούμε και τιμές κάτω από 2 ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι δε θα ισχύσει κάτι τέτοιο και ότι δε θα επαληθευτούν οι φόβοι μας».
Ο «Νηλέας», εκτός από το μαυρολίσιο, το οποίο πωλείται χύμα στην Ιταλία (σε λίγο θα φύγουν τα πρώτα βυτία), έχει και λάδι από κορωνέικη ποικιλία, όπου ρίχνει και το μεγαλύτερο βάρος, μέσω της τυποποίησης, και για το οποίο έχει αποσπάσει κατά καιρούς σημαντικά βραβεία. Πρόβλεψη, πάντως, για την τιμή του κορωνέικου, ο κ. Κόκκινος δεν κάνει: «Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, αν δεν έχεις μια γενική εικόνα της ελαιοκαλλιέργειας σε όλο τον πλανήτη. Είναι πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, η Ισπανία έχει πολύ μεγάλη παραγωγή, ενώ πολλές χώρες έχουν μπει δυναμικά στην ελαιοκαλλιέργεια και παράγουν πλέον λάδι με τις γραμμικές φυτεύσεις, οπότε η ποσότητα αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς κάθε χρόνο. Το αναμέναμε, λοιπόν, ότι θα δεχθούμε πιέσεις. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλή ποιότητα στο κορωνέικο, ώστε να κρατηθούμε σε επίπεδα ικανοποιητικά. Δήλωση για τιμή δε διακινδυνεύω, άλλωστε είναι νωρίς ακόμη, το μάζεμα της κορωνέικης θα ξεκινήσει μετά τις 5 - 10 Νοεμβρίου».

1 σχόλιο:

  1. Εφόσον έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι οι έμποροι , έτσι θα το κάνουν κάθε χρόνο . θα μας φτάνουν στα όρια της εξαθλίωσης και μετά θα μας δίνουν ψίχουλα για να επιζήσουμε!!! Μια από τα ίδια θα πάθουμε και οι μελισσοκόμοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή