Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Καλοκαίριασε...καιρός για καρπούζι


Ένα εποχιακό φρούτο που καλλιεργείται στην περιοχή μας είναι και το καρπούζι.
Λόγω του ιδανικού μικροκλίματος, οι παραγωγοί καταφέρνουν να βγαίνει πρωιμότερο από όλες τις περιοχές της Ελλάδος.
Πρώτα βγαίνει το καρπούζι Τριφυλίας και μετά έρχεται του Πύργου-Αμαλιάδος.
Έτσι όλη η Τριφυλιακή παραλιακή ζώνη φυτεύεται κάθε χρόνο με αυτό το φρούτο, αφού σε αυτό βοήθησε και η εξέλιξη του τρόπου καλλιέργειας με σύγχρονα γεωργικά εφόδια.
Θυμάμαι τότε που φυτεύαμε και εμείς στην οικογένειά μου καμιά δεκαπενταριά στρέμματα όλα κι όλα, αφού τότε ποτίζαμε με το αυλάκι και με την αξίνα μία μία αράδα.
Μόλις τελείωνες το πότισμα, οι πρώτες αράδες θέλανε πάλι, και άντε από την αρχή.
Ο φόβος και ο τρόμος μας ήταν -όταν έδεναν τα καρπουζάκια και γίνονταν σαν πορτοκάλι-, μήπως και βάλει κανένα αέρα και με το τρίψιμο στο χώμα τα σημαδέψει, και ερχόταν μετά στο κόψιμο ο έμπορας και έλεγε << άά αυτό δεν είναι καλό είναι σημαδεμένο, κόψε, κόψε απο την τιμή>> λες και θα έτρωγε ο κόσμος την φλούδα.
Σήμερα πλέον με το σύστημα σταγόνας, ποτίζονται δεκάδες στρέμματα ταυτόχρονα με το πάτημα του κουμπιού. Έχουν βγει και ειδικά δίχτυα που σκεπάζουν τα φυτά για τον κίνδυνο του αέρα.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ο έμπορας, αφού είναι ο ρυθμιστής του αποτελέσματος
Τεχνική πτώση τιμών, τράστ μεταξύ τους, αλογάριαστο εμπόρευμα <<φόρτωστο και θα τα βρούμε στην πλάστιγα>>, από την άλλη η ανάγκη του παραγωγού να φύγει το εμπόρευμα γιατί δεν είναι στάρι να μπει στην αποθήκη, έχουν κάνει τους παραγωγούς να παραμιλούν.
Προχτές, 29-5 άκουγα για 15 λεπτά το κιλό, τιμή στο χωράφι, όταν και αν θα έρθει ο έμπορας τον Σεπτέμβρη να λογαριαστεί, συνήθως η τιμή είναι μικρότερη.
Πάντως οι νέοι παραγωγοί έχουν όρεξη και μεράκι γι' αυτό που παράγουν και μπράβο τους. Έχουν οργανώσει και μια γιορτή που γίνεται αυτή τη εποχή προς τιμήν του καρπουζιού και προσπαθούν να προωθήσουν το προϊόν τους όπου υπάρχει ζήτηση, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Όταν αύριο φίλοι πάτε στον μανάβη σας να πάρετε καρπούζι, και δείτε την τιμή 70-80 λεπτά του ευρώ το κιλό, παρακαλώ μην βρίσετε τον παραγωγό, είναι ο μόνος που δεν φταίει.
Τα παραπάνω αποδεικνύονται εύκολα.
Η σελίδα του Μεσσηνιακού καρπουζιού




3 σχόλια:

  1. Ο μόνος που δεν φταίει είναι ο καταναλωτής.Εδώ αυτή την εποχή το έχουν 1-1,10€ το κιλό.Μου αρέσει το καρπούζι αλλά η τιμή του είναι απαγορευτική τώρα αργότερα ίσως πέσει.Οι έμποροι ή μεσάζοντες (αυτοί που έχουν το χρήμα στην τσέπη)είναι οι μόνοι κερδισμένοι από την ιστορία αυτή.Ακοπίαστα χωρίς αγχος για το πώς θα πάει η παραγωγή κερδίζουν αστρονομικά ποσά.Τις προάλλες που ήμουν στην Βαρβάκειο είδα το κεράσι πό 1,99-2,2€ το κιλό την στιγμή που εδώ έκανε 6-7€.Άστα να πάνε είμαστε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν 15 μέρες φάγαμε στα Χανιά! καμία σχέση στην γεύση το αυτόφυτο με το εμβολιασμένο! Δυστυχώς σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει πια το αυτόφυτο, λόγο του ότι δεν μπορεί να ξαναφυτευτεί στο ίδιο χωράφι αν δεν περάσουν τουλάχιστον 7 με 8 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάρκο είναι αυτονόητο ότι δεν φταίει ο καταναλωτής. όταν λέω ότι ο παραγωγός είναι ο μόνος που δεν φταίει, εννοώ σε όλη την διαδικασία μέχρι να φτάσει το προιόν στον πάγκο του μανάβη. Το παιχνίδι ξεκινά απο τους σπόρους της Ολλανδίας, μέχρι τα υλικά συσκευασίας.
    Ο καταναλωτής πρέπει να είναι υποψιασμένος, γιατί στην χώρα μας ως γνωστόν δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα.
    Τα κεράσια που ανέφερες, πρίν δύο εβδομάδες σε μανάβικο είχαν 14 ευρώ, προχτές στην λαική του Αγ. Στεφάνου είχαν 5, στο μανάβικο του χωριού μου 2,5 και στον δρόμο στην Τρίπολη 3. Άντε βγάλε άκρη.
    Παντελή πλέον τα φυτά είναι μόνο εμβολιασμένα, θα γράψω κάτι σύντομα γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή