Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010
Πρόληψη πυρκαγιών
Μπορεί ένα... ηλεκτρονικό μάτι να αποσοβήσει μια πιθανή πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη ή στον Κιθαιρώνα; Ναι μπορεί και μάλιστα επί 24ώρου βάσεως κάθε στιγμή του καλοκαιριού. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν θαύματα στην πρόληψη της καταστροφής ακόμα και σε περιόδους υψηλής επικινδυνότητας, όταν το θερμόμετρο πιάνει... κόκκινο.
Η νομαρχία Δυτικής Αττικής δέχτηκε πέρσι σήμα κινδύνου για την απειλή της φωτιάς που μπορεί να καταστρέψει έναν από τους πιο πράσινους ορεινούς όγκους μια ανάσα από την πρωτεύουσα. Η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό, πάνω από το Αλεποχώρι, απείλησε τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και έθεσε σε νέα βάση το πρόβλημα της πυροπροστασίας στην περιοχή.
Η νομαρχία Δυτικής Αττικής αναζήτησε σύγχρονες λύσεις και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πυροπροστασίας. Με την κοινοτική στήριξη και τη συμμετοχή υπαλλήλων της νομαρχίας και εθελοντών, επιλέχθηκε για φέτος μια πιλοτική περιοχή που καλύπτει πάνω από το ένα τρίτο των δασικών εκτάσεων στη Δυτική Αττική, από τα όρια με τον νομό Κορίνθου μέχρι τα όρια με τη Βοιωτία έως και την περιοχή της Μάνδρας.
Κάμερες
Στην έκταση αυτή έχει εγκατασταθεί ένα ασύρματο δίκτυο 5 καμερών- εικονοληπτών που δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης του 90% των επιλεγμένων δασικών εκτάσεων όλο το 24ώρο. Η εικόνα συγκεντρώνεται με μόνιτορς στα γραφεία της Νομαρχίας και εκεί ομάδα εκπαιδευμένων υπαλλήλων αλλά και εθελοντών παρακολουθεί τις όποιες μεταβολές, έτοιμη να ειδοποιήσει την πυροσβεστική εάν χρειαστεί.
Παράλληλα έχει εγκατασταθεί δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που παρέχουν συνεχή μετεωρολογικά δεδομένα. Με βάση αυτά, η Νομαρχία έχει την δυνατότητα ενημέρωσης όλων των πολιτών μέσω της παραγωγής ημερήσιου χάρτη επικινδυνότητας για ολόκληρη την περιοχή υλοποίησης. Ταυτόχρονα διαθέτει ένα πλήρες χαρτογραφικό υλικό, ψηφιακό και αναλογικό, που ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιείται για την παροχή οποιοδήποτε πληροφοριών σε όλους τους αρμόδιους φορείς και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες όπως, εντοπισμός αυθαιρέτων, σχεδιασμός νέων έργων, εργασίες της Πολεοδομίας κ.λπ.
Η Νομαρχία παράλληλα διαθέτει και πρόγραμμα προσομοίωσης δασικών πυρκαγιών, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα εντοπίζονται οι απειλούμενες περιοχές. Παράλληλα, υπάρχει σύστημα παρακολούθησης του στόλου των οχημάτων της Πυροσβεστικής και δυνατότητα παροχής αμέσως πληροφοριών για απειλούμενη από φωτιά περιοχή. Το «ηλεκτρονικό μάτι» μπορεί ακόμα να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους πυροσβέστες τόσο για τον ακριβή εντοπισμό μιας επικίνδυνης εστίας, όσο και για την αναζήτηση της πιο σύντομης οδικής πρόσβασης ή ακριβούς επέμβασης των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Ταυτόχρονα, μέσω κινητού μετεωρολογικού σταθμού παρέχονται έγκυρες πληροφορίες στο Επιχειρησιακό Κέντρο για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής όπου εκδηλώνεται φαινόμενο πυρκαγιάς.
Σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος μετά από μια πιθανή καταστροφή, η Νομαρχία διαθέτει πλήρη βάση δεδομένων με όλη τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ώστε να καταγράφονται πλήρως οι πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα μέσα από το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Υλικό καταγράφεται όλο το πυρικό ιστορικό της περιοχής.
Το έργο χρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνική συμμετοχή, δείχνοντας ότι ακόμα και σε δύσκολους καιρούς υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ενημέρωση
Σε ειδικό ιστοτόπο της νομαρχίας Δυτ. Αττικής (www.nada-fms.gr) παρέχεται ενημέρωση για όλες τις λειτουργίες του πιλοτικού προγράμματος ενώ παράλληλα οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται ημερησίως για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής υλοποίησης αλλά και να ενημερώνονται για τις επικίνδυνες περιοχές εμφάνισης δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον, ενημερωτική ημερίδα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος έγκαιρης ειδοποίησης και διαχείρισης πυροπροστασίας διοργανώνει η νομαρχία Δυτ. Αττικής στις 16 Ιουνίου, στις 11 π.μ., στην Ελευσίνα, στο ELEFSINA HOTEL (Δήμητρος 55 και Ρήγα Φεραίου).
Μια άλλη «ανάγνωση»
Η... ηλεκτρονική πρόληψη των πυρκαγιών εφαρμόζεται πιλοτικά σε τέσσερις συνολικά περιοχές της χώρας. Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης μας εξηγεί ότι η ανάπτυξη αυτής της προσπάθειας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τον χάρτη της επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής της Δυτικής Αττικής. «Η περιοχή μας δεν έχει μόνο στον χάρτη προβλήματα περιβαλλοντικά, λόγω της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά αποτελείται και από δάση μεγίστου κάλλους, που εμείς θέτουμε την προστασία τους ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες
Θέλουμε να προστατέψουμε τους λίγους πνεύμονες πράσινου που απέμειναν στην Αττική αλλά και να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές που έχει η περιοχή, με δασικές εκτάσεις και ορεινούς όγκους φιλόξενους για τους κατοίκους της Αθήνας -και όχι μόνο-, σε όλες τις εποχές του χρόνου».
Αριστείδης Αρκουδάρης, νομάρχης Δυτ. Αττικής. ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr
Λόγω του ότι η εποχή που διανύουμε είναι επικίνδυνη για πυρκαγιές, ας δούμε τι λέει ο καθηγητής Ανδρέας Αθηναίος για το θέμα μπάς και προλάβουμε και εμείς μια φορά και βγούμε μπροστά στο στρατηγό άνεμο. (Alkiviadis)
Είναι το Λάθος Δόγμα, της νοοτροπίας της κλιμάκωσης ανάλογα με την κλιμάκωση του προβλήματος. Δηλαδή αναπτύσσουμε δυνάμεις ανάλογα με τις δυνάμεις που αναπτύσσει ο εχθρός. Ξεκινάει από το κόμπλεξ του να μην προκαλέσουμε στο Αιγαίο, και φθάνει μέχρι το πως αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές στα δάση. Αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας ανάλογα με την κλιμάκωση του αντιπάλου. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ άτι με την νοοτροπία αυτή, πα ντα θα χανουμε τον πολεμο, η παντα η φωτια θα μας καιει μεχρι να σβησει, γιατι αφηνουμε παντα στον εχθρο να εχει την πρωτοβουλια και εμεις απλα αντιδρουμε στην εξελιξη της δραστηριοτητας του εχθρου, χωρις να οργανωνουμε ποτε μια αντεπιθεση σε κλιμακα μεγαλυτερη του εχθρου (overpower the Enemy).
Στην Αμερικη, οταν λες φωτια, δεν ερχεται ενα πυροσβεστικο αλλα ολα τα διαθεσιμα. Τα σκουπιδια καιγονται σε ενα ουρανοξυστη 22 οροφων και ερχονται τρεχοντας καμια εικοσαρια Πυροσβεστικα. Το Δογμα ειναι αναπτυσσω τις δυναμεις μου για το χειροτερο, και μετα τις αποκλιμακωνω, αναλογα με τα πραγματικα περιστατικα.
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ ΣΕ ΟΛΑ. Οταν ειμουνα Νομαρχης οι "καλοι" της εποχης (κατι αποστεωμενα οντα του Συστηματος) με κατηγορουσαν οτι με τον τροπο αυτον καιω βενζινες (ενω χωρις τον τροπο αυτο δεν καιμε βενζινες αλλα καιμε την Ελλαδα, τους Ανθρωπους κλπ). Επι Νομαρχιακης μου θητειας, αναπτυσσονταν ολες οι επιχειρησιακες μοναδες, και μετα αποχωρουσαν (αμερικανικο Δογμα) .
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ, η Πολιτικη Ηγεσια του Πυροσβεστικου Σωματος, να δωσει την δυναμη στο Επιτελειο του, ΝΑ ΑΛΛΑΞΗ ΔΟΓΜΑ.
ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ιδιως σε αυτες που εχουν κοινωνικο χαρακτηρα (Ασθενοφορα - Πυροσβεστικη κλπ) και να παψει η μιζερια, ειτε των λιγων μεσων, ειτε των αφθονων μεσων που αντι να αναπτυχθουν σε μαγαλυτερη δυναμη απο το προβλημα τρεχουν απο πισω του εως οτου αυτο αποφασισει οτι ολοκληρωσε το εργο του (αυτο ειναι το ΜΑΘΗΜΑ 2)
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ "OVERPOWER" Στο χωρο που καλειται EMERGENCY
Χρειαζεται ομως πολιτικη βουληση, λεβεντιας , οχι κακομοιριας η οποια κακομοιρια ειναι και μια βασικη νοοτροπια με την οποια ομως σε ολα τα μετωπα "καιγομαστε"
ΑΛΛΑΞΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΔΟΓΜΑ
Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος
ΠΗΓΗ: Ελληνικός άνεμος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου