Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Δηλητηριασμένο δόλωμα σκότωσε λύκο στην περιοχή Νυμφαίου Φλώρινας


Νεαρός αρσενικός λύκος, 1,5 έτους εντοπίστηκε σε άσχημη κατάσταση από διερχόμενο ποδηλάτη στην περιοχή του Νυμφαίου της Φλώρινας, το πρωί της Κυριακής 29 Αυγούστου.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επιχείρησε για τη διάσωσή του, παρείχε στο λύκο τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον μετέφερε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Δυστυχώς, λίγο αργότερα ο λύκος εξέπνευσε από πνευμονικό οίδημα.

Η νεκροψία του ζώου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και οι μακροσκοπικές ενδείξεις συστήνουν δηλητηρίαση από κατανάλωση φόλας. Τα δείγματα που ελήφθησαν έχουν σταλεί για περαιτέρω τοξικολογικές αναλύσεις.
Δυστυχώς, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μία ακόμη σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα. Πρόκειται για διαδεδομένη και παράνομη μέθοδο για τη θανάτωση άγριων ζώων (πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα) που προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς, όσο και ζώων που θεωρούνται ανταγωνιστικά προς άλλα ζώα (ποιμενικοί σκύλοι) ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως το κυνήγι).

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης καθώς και φορείς από την Ισπανία και την Πορτογαλία ξεκινά το πρόγραμμα LIFE με τίτλο: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ».

Ο κύριος στόχος του πενταετούς προγράμματος είναι να καθιερωθεί μια σειρά καινοτόμων ενεργειών με την προοπτική να καταστεί αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι καινοτόμες μέθοδοι συνίστανται στη δημιουργία και λειτουργία τριών δικτύων ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (το δίκτυο κτηνοτρόφων, των Δασαρχείων που εποπτεύουν κυνηγετικές περιοχές, και των δήμων) στις πιλοτικές περιοχές των τριών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα). Τα δίκτυα αυτά θα συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της απειλής και συγχρόνως θα λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των Αρχών που απαγορεύουν χρήση του δηλητηρίου προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα καθώς και των οργανώσεων (Εθνικών και Διεθνών) που δραστηριοποιούνται ενάντια σε αυτή την παράνομη πρακτική.

Άλλες δράσεις που θα υλοποιηθούν θα διερευνούν τα προβλήματα που επιτείνουν την παράνομη αυτή πρακτική: Μείωση των αρπακτικών (πουλιών και θηλαστικών), έλλειψη κανονισμών κυνηγιού, έμμεσοι τρόποι εκδίκησης άλλων ανθρώπων κτλ. Αυτά τα κίνητρα πρέπει να εξεταστούν ως υπαρκτό πρόβλημα και ως τμήμα των αβάσιμων προκαταλήψεων και των ανησυχιών που καθιερώνονται στη συνείδηση αυτών των ομάδων.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής την οποία θα διαχειρίζεται πανελλαδικά ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ή απλούστερα θανάτωσης ζώων από φόλες.
ΠΗΓΗ: Αρκτούρος

Δεκάδες κυνηγόσκυλα χάνονται άδικα κάθε χρόνο από δηλητηριασμένα δολώματα.
Παλιά ήταν ένας τρόπος να περιοριστούν τα επιβλαβή (αλεπού, κουνάβι).
Όμως ο τρόπος αυτός εφαρμοζόταν μόνο από τα δασαρχεία και όπου εξακριβωμένα χρειαζόταν.
Σήμερα ο κάθε ψυχοπαθής που δεν θέλει ''παρείσακτους'' στο ''τσιφλίκι'' του σπέρνει φόλες και ότι πάρει ο χάρος.
Μακάρι το πρόγραμμα αυτό του Αρκτούρου να έχει αποτέλεσμα.
Θεωρούμε, ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου