Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011
Κινδυνεύουν πλατάνια από μύκητα σε χωριό της Δωδώνης
• Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στα Γιάννενα κάτοικοι της Κοινότητας Πλατανίων Δωδώνης, εξαιτίας του μύκητα Ceratocystis Platani, που προσβάλει και καταστρέφει υπεραιωνόβια πλατάνια.
Με χθεσινή ανακοίνωσή τους, προειδοποιούν, ότι τα συγκεκριμένα δέντρα του χωριού τους απειλούνται από τον μύκητα, τη στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο πρόληψης, ούτε καν τους έχουν ενημερώσει για τον ιό.
Τον κίνδυνο να εκτεθούν τα πλατάνια της Ηπείρου στον Ceratocystis Platani ανέδειξε και χθες ο «Π.Λ. της Δευτέρας». Οι κάτοικοι σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο μύκητας «απειλεί να καταστρέψει ένα τεράστιο μέρος της χλωρίδας του χωριού και να στερήσει την Κοινότητα από το ομορφότερο μέρος των Τσεριτσάνων, την πλατεία του, με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια. Η ταχύτητα, οι πολλαπλοί τρόποι διάδοσης του μύκητα και η γειτνίαση του χωριού με την Εγνατία Οδό (λόγοι που διευκολύνουν τη διασπορά του) κάνουν τους Τσεριτσανιώτες να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την οικολογική καταστροφή, με την οποία απειλείται το φυσικό περιβάλλον των Τσεριτσάνων – Πλατανίων».
ΑΓΝΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ;
Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι οι Αρχές δεν έχουν μεριμνήσει, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, σημειώνοντας πως «υπάρχει πλήρης άγνοια στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον άμεσο και μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει ειδικά το χωριό, αν εξαφανιστεί το συγκεκριμένο είδος του φυτικού βασιλείου από την περιοχή. Μέχρι στιγμής κανένα μέτρο πρόληψης δεν έχει ληφθεί και η ενημέρωση για την απειλή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Καμία υπηρεσία μέχρι σήμερα δεν έχει ενδιαφερθεί για το πρόβλημα, ενώ είναι γνωστό ότι όπου έχει "χτυπήσει" ο μύκητας κανένα δέντρο πλατάνου δεν έμεινε χλωρό»!
ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ…
Προτείνουν μάλιστα τρόπους για να δοθεί τέλος στο πρόβλημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σχέδιο διαχείρισης της συγκεκριμένης αρρώστιας.
«Οι Τσεριτσανιώτες κάνουν έκκληση προς όλες τις κρατικές - δασικές, περιβαλλοντικές κλπ - υπηρεσίες διαχείρισης της χλωρίδας να ενδιαφερθούν άμεσα για το πρόβλημα πριν να είναι αργά και ιδιαίτερα προς το Δασαρχείο της περιοχής, με την άδεια του οποίου γίνεται υλοτομία, αφού είναι γνωστό ότι ο μύκητας διαδίδεται και με μολυσμένα υλοτομικά, μηχανικά ή μη, όργανα».
ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Πρόβλημα με τον συγκεκριμένο μύκητα αντιμετωπίζουν περιοχές και στη Θεσπρωτία. Εκεί όμως παρενέβη το Δασαρχείο, όπου με ανακοίνωσή του πιστοποίησε την ασθένεια και ζήτησε από τους αγρότες να λάβουν μέτρα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε διασπορά του ιού και νέες εστίες προσβολής, που ξεκίνησαν από δέντρα, στα οποία κόπηκαν κλαδιά με εργαλεία, που νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν σε προσβεβλημένα πλατάνια. Ήδη η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα απαγορεύει την υλοτομία και την κλάδευση πλατάνων, ενώ συνιστά σε όσους το κάνουν να απολυμαίνουν κάθε φορά τα εργαλεία και τα μηχανήματά τους.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Να σημειωθεί, ότι ο μύκητας Ceratocystis platani πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στην Πελοπόννησο και από τότε έχει νεκρώσει στην συγκεκριμένη περιοχή χιλιάδες αιωνόβια πλατάνια. Η διασπορά του οφείλεται κυρίως σε μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων. Πιθανότατα εισήχθη στην Ελλάδα με φυτευτικό υλικό από την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται όμως η πιθανότητα να έφτασε στη χώρα μας με κάποιο μολυσμένο μηχάνημα ή εργαλείο.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ ο μύκητας έχει νεκρώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαβλέπει κανέναν κίνδυνο (!) και δεν έχουν ληφθεί μέτρα αντιμετώπισής του!
Ο ιός αναπτύσσεται μέσα στα αγγεία του ξύλου στον κορμό, στα κλαδιά και στις ρίζες των δένδρων που προσβάλλει. Σε μεγάλα δένδρα παρατηρούνται συμπτώματα ημιπληγίας, με την εμφάνιση νεκρώσεων σε έναν μεγάλο βραχίονα στη μία πλευρά του δένδρου, στη συνέχεια όμως η προσβολή επεκτείνεται και στο υπόλοιπο δένδρο. Σε μικρότερα δένδρα είναι συχνότερα τα συμπτώματα αποπληξίας, με ολική νέκρωση του δένδρου.
ΠΗΓΗ: Πρωινός λόγος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου