Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Η ντρημ τημ της ελληνικής σκοποβολής.


Η ελληνική σκοποβολή έχει τη δική της ντρημ τημ. Είναι η εθνική ομάδα του σκητ που μπαίνει σε λίγες ημέρες στη μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Μονάχου έτοιμη για μεγάλες διακρίσεις. Οι πρόσφατες εμφανίσεις αποδεικνύουν ότι ο Νίκος Μαυρομμάτης, ο Μάκης Μίτας και ο Γιώργος Σαλαβαντάκης συγκροτούν την κορυφαία ελληνική ομάδα όλων των εποχών.
Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς έχουν αναδείξει μια τεράστια ομάδα έτοιμη για διακρίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Ήταν γνωστό ότι τα παιδιά αυτά διαθέτουν μεγάλη δόση ταλέντου. Υπήρχαν κατά καιρούς καλές εμφανίσεις, αλλά ποτέ μέχρι τώρα μια τόσο συνεπής υψηλή αγωνιστική παρουσία. Οι φετινές διακρίσεις τους είναι το αποτέλεσμα μιας συνεπούς πορείας ανόδου στα παγκόσμια σκοπευτικά δρώμενα.
Δυο ασημένια μετάλλια σε δυο συνεχόμενους αγώνες της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ο φετινός απολογισμός της εθνικής μας ομάδας στη διοργάνωση. Ο Μάκης Μίτας ήταν δεύτερος στο παγκόσμιο Κύπελλο του Ντόρσετ (Βρετανία) και ο
Νίκος Μαυρομμάτης ήταν επίσης δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Λονάτο (Ιταλία). Αν προσθέσουμε σ αυτές και την έκτη θέση του Γιώργου Σαλαβαντάκη στο ευρωπαικό πρωτάθλημα του Καζάν (Ρωσία), τότε έχουμε τρεις ελληνικές συμμετοχές σε τελικούς, σε τρεις συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια μοναδική διάκριση για την ελληνική σκοποβολή.
Η Ελλάδα έχει συνολικά τρία μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα και όλα στο σκητ: χρυσό ο Γιώργος Σαλαβαντάκης το 2004 στο Σίδνευ και ασημένια φέτος ο Μ. Μίτας στο Ντόρσετ και ο Ν. Μαυρομμάτης στο Λονάτο. Είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα κερδίζει δυο μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα σε δυο συνεχόμενες διοργανώσεις. Ένα μήνα λοιπόν μετά το ασημένιο μετάλλιο του Μάκη Μίτα με 145/150 (123+22) στον τρίτο φετινό αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ντόρσετ (14/5/2010) η Ελλάδα παίρνει και δεύτερο μετάλλιο. Ήταν επίσης ασημένιο και το κέρδισε ο Νίκος Μαυρομμάτης με 148/150 (124+24) μετά από shoot - off με τον Γιώργο Αχιλλέως (Κύπρος) που πήρε χρυσό. Αυτό ήταν που ήταν το πρώτο μετάλλιο του Νίκου στη διοργάνωση.
Να προσθέσουμε σε όλα αυτά και το νέο πανελλήνιο ρεκόρ που σημείωσε η εθνική Ελλάδος στο σκητ με 364/375 στο ομαδικό (Μαυρομμάτης 124, Σαλαβαντάκης 120, Μήτας 120) στο Λονάτο. Είναι ένα νούμερο που δίνει μετάλλιο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και ένια μόλις δυο πόντους πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ της Ιταλίας.
Επίσης για πρώτη φορά στα ελληνικά σκοπευτικά χρονικά δυο Έλληνες σκοπευτές μπαίνουν μέσα στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης του αγωνίσματος (world ranking list). Κορυφαίος στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι ο Γιώργος Αχιλλέως (Κύπρος) που θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος όλων των εποχών στο αγώνισμα. Ακολουθούν Τόρε Μπρόβολντ (Νορβηγία) και Βίνσεντ Χάνκοκ (ΗΠΑ). Ο Ν. Μαυρομμάτης είναι στην όγδοη θέση και ο Μ. Μίτας στην ένατη. Ο Ν. Μαυρομμάτης με το ασημένιο μετάλλιο στο Λονάτο (τη Μέκκα του πήλινου στόχου) έκανε ένα τεράστιο άλμα και από την 76η θέση μπήκε στη δεκάδα. Να σημειώσουμε ότι : ο Τινο Βένζελ (Γερμανία) είναι 13ος , ο Γιάν Σύνχρα (Τσεχία) 14ος, ο Σων Ντουλοχέρι (ΗΠΑ) 15ος, ο Ενιο Φάλκο (Ιταλία) 20ος, ο Χέραλντ Γιένσεν (Νορβηγία) 30ος κλπ. Όπως επίσης μεγάλο άλμα έκανε και ο Γ. Σαλαβαντάκης που μετά την έκτη θέση στο ευρωπαικό πρωτάθλημα από την 98η θέση ανέβηκε στην 42η (για τον μήνα Ιούλιο). Επίσης να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής σκοποβολής δυο Έλληνες αθλητές (Μαυρομμάτης και Μήτας) έχουν προκριθεί στον τελικό των Παγκοσμίων Κυπέλλων που διεξάγεται το Σεπτέμβριο στην Κωνσταντινούπολη.
Όλα αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν μια ομάδα με τεράστιο ταλέντο, που παλεύει χωρίς τα μέσα, κόντρα στα μεγαθήρια του αθλήματος. Χωρίς δικό της γήπεδο, χωρίς μπάτζετ, υλικά και οδοιπορικά καταφέρνει και διακρίνεται. Η παρουσία του Γιάννη Λοβέρδου έχει καταλυτική σημασία στην πρόοδο και διάκριση των σκοπευτών της εθνικής ομάδας. Πρώτα από όλα έβγαλε τον Νίκο Μαυρομμάτη και από τα αζήτητα τον έφερε στην κορυφή της Ευρώπης. Κατάφερε να "ανέστησε" τον Μάκη Μίτα που ένα μεγάλο διάστημα έριχνε πολύ μέτρια και από φέτος είναι πάλι "σουπερ - Μακ". Όπως επίσης και βοήθησε ένα δικό του παιδί τον Νίκο Μαυρομμάτη να επιστρέψει στις καλές επιδόσεις, όταν είχε κάμψη. Το ίδιο συνέβη και με τον Γιώργο Σαλαβαντάκη που είχε μια κακή εμφάνιση στο Πεκίνο και είχε αποφασίσει να τα παρατήσει. Όταν μάλιστα ένα διάστημα ολόκληρη η ομάδα τα πήγαινε καλά και δεν υπήρχαν καλές επιδόσεις ζήτησε από την ομοσπονδία πίστωση χρόνου και την πήρε.
Η εθνική ομάδα του σκητ θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μονάχου με ένα ολιγοήμερο προπονητικό καμπ στα Χανιά. Η λύση αυτή θεωρήθηκε η πλέον ικανοποιητική μια και είναι ένας χώρος εξαιρετικά οικείος για την ομάδα, το "γήπεδο" του "Σαλαβαντέα", με δυνατότητες εξεύρεσης πολλών λύσεων σε όποιο πρόβλημα προκύπτει. Το Σκοπευτήριο έχει μια πολύ καλή λειτουργία και δομές που επιτρέπουν την προπόνηση εθνικών ομάδων.
Καλή τύχη παιδιά.
www.skopeftis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου