Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

«Θερίζει» η καλααζάρ στην Αττική!


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
«Θερίζει» η καλααζάρ στην Αττική!

Ακόμα και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής -και ειδικότερα στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας- όπου οι συνθήκες υγιεινής και κτηνιατρικής παρακολούθησης κινούνται «θεωρητικά» σε ένα πιο βελτιωμένο επίπεδο, η ασθένεια της καλααζάρ (λεϊσμανίαση) συνεχίζει να «θερίζει» τους πληθυσμούς των αδέσποτων και δεσποζόμενων σκύλων.
Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας ? Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), ύστερα από δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος έχει ιδρύσει και διατηρεί σήμερα στην περιοχή του Σχιστού το πιο οργανωμένο στη χώρα μας Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.), κάτι που επέτρεψε τόσο τη διεξαγωγή της έρευνας, όσο και την εξαγωγή έγκυρων επιστημονικών συμπερασμάτων για την επιδημιολογική συμπεριφορά της νόσου...
Σύμφωνα με την έρευνα, τα έτη 2008 και 2009 το ποσοστό των προσβεβλημένων από λεϊσμανίαση σκύλων που εισήχθησαν στο Κέντρο, κυμάνθηκε στο 14 με 16% επί του συνόλου...
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά αφορούν ΜΟΝΟ αδέσποτους σκύλους που εξετάστηκαν (ανάλυση αίματος) μετά την είσοδό τους στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.), είτε παρουσίαζαν συμπτώματα της νόσου είτε όχι.
Μια παλαιότερη μελέτη του καθηγητή Κτηνιατρικής κ. Χαραλαμπίδη είχε εκτιμήσει ότι το ποσοστό μόλυνσης στην Αθήνα αγγίζει το 8% και στον Πειραιά το 7,5%...
Οπως όμως διευκρινίζει γι' αυτή τη «διαφορά» ποσοστών ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γ. Γουρδομιχάλης, «στη δική μας έρευνα εξετάστηκαν μόνο αδέσποτοι σκύλοι και όχι δεσποζόμενα κατοικίδια, όπου το ποσοστό νόσησης είναι μικρότερο...»
Εν ολίγοις η έρευνα απέδειξε ότι 1 στα 7 αδέσποτα σκυλιά της Αττικής είναι φορέας της καλααζάρ, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα «ύποπτα κρούσματα» το ποσοστό ανέρχεται σε 20% (ένα στα πέντε αδέσποτα).
Οσον αφορά τα κρούσματα λεϊσμανίασης στον άνθρωπο, ο αριθμός στην Ελλάδα κυμαίνεται από 20 έως 60 άτομα ετησίως και αφορά κυρίως ανοσοκατασταλμένους ασθενείς... Από το 1998 έως το 2005 έχουν αναφερθεί στη χώρα μας 291 κρούσματα σπλαχνικής και 20 κρούσματα δερματικής λεϊσμανίασης, αλλά συνήθως δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των κρουσμάτων στον άνθρωπο και τον σκύλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια ανάλογη έρευνα του ΠΕΣΥΔΑΠ το 2006, οι προσβεβλημένοι από καλααζάρ σκύλοι στην ίδια περιοχή, ανέρχονταν στο... 25%!
Οπως εκτιμά ο κ. Γουρδομιχάλης, με βάση τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην περιοχή σε σχέση με το 2006, αυτό οφείλεται τόσο στη δράση του Κέντρου και στα προγράμματα ενημέρωσης που υλοποίησε, όσο και στην προσωπική στάση των πολιτών που κατανόησαν την αναγκαιότητα προληπτικών μέτρων για την προστασία των ζώων τους από τη σκνίπα που μεταδίδει την ασθένεια...
Ωστόσο, το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει οξύ και απαιτεί την ενεργότερη εμπλοκή των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης στην αντιμετώπισή του.
ΠΗΓΗ: Diana-news

Προσοχή χρειάζεται αυτούς τους μήνες που η ασθένεια είναι σε έξαρση.
Καθαριότητα του χώρου που διαμένει το ζώο μας, χρήση του σκευάσματος advandix και ψεκασμός των γύρω χώρων με διάφορα παρασιτοκτόνα π.χ frontline, είναι μερικές από τις προληπτικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε.
Δυστυχώς παρ'όλα αυτά, κάθε χρόνο χάνονται άξια κυνηγόσκυλα και πολύτιμοι σκύλοι συντροφιάς.

3 σχόλια:

  1. Mια καλη λυση ειναι να τοποθετηθουν τα σκυλια πολυ κοντα σε λεμονιες.Η μυρωδια που αναδυεται απο τα εσπεριδοειδη απομακρυνει το κουνουπι καλα-αζαρ.Εδω παντως καποιοι που το εφαρμοσαν,επιασε.Ειδικα σε περιοχες που ειχαν σε κοντινη αποσταση πευκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω ακούσει και εγώ αυτό, όπως επίσης και για τον ευκάλυπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η μονη ληση ειναι τα σκυλια να ειναι κλησμενα σε σπιτη και τα παραθηρα να εχουν σιτετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή